На суднобудівному заводі імені 61 комунара розпочали будівництво криголама-постачальника для норвезької фірми «Havyard Leіrvіk AS». Працюватиме судно за температур до мінус 60 градусів. Тому для нього потрібен особливий метал. Стислі строки виконання контракту і необхідність терміново знайти металургійний комбінат, спроможний виконати таке унікальне замовлення, порушили багато складних питань перед миколаївськими корабелами.
За невеликого обсягу замовлення (усього 4,5 тисячі тонн) металургам довелося виготовляти 28 типорозмірів сталі, різної за товщиною і розкроями, у короткий термін розробляти технологічний процес, здійснювати кілька досвідчених варінь. Для комбінату за його величезних обсягів виробництва таке замовлення — головний біль. Однак маріупольські металурги взялися допомогти суднобудівникам.
— Постачальників металу шукали по всьому СНД, — каже директор з комерції і маркетингу миколаївської верфі Віктор Батюк. — Але, як з’яcувалося, такі марки суднової сталі для роботи за знижених температур можуть зробити тільки на Маріупольському металургійному комбінаті імені Ілліча.
— Ми досягли домовленості з головою правління комбінату Володимиром Бойком, який запевнив, що контракт буде виконано якісно й у термін, — каже гендиректор суднобудівного заводу імені 61 комунара Валерій Агафонов. — Завдяки розумінню, виявленому з його боку, ми змогли за прийнятною ціною одержати метал, без якого контракт опинився б під загрозою зриву. Для нас вчасне одержання потрібного металу ще й тому важливе, що співробітництво з норвезькими замовниками нині на початковій стадії, і від того, як виявить себе верф, залежить подальша перспектива роботи з ними.
За словами гендиректора верфі, основну частину металу вже отримали з Маріуполя. Тепер почалася його порізка і виготовлення секцій. Із дня на день відбудеться закладення судна. Попри складність замовлення, маріупольці виручили миколаївських суднобудівників. Тепер роботою будуть забезпечені сотні робітників основного виробництва верфі. А це тим паче важливо, бо вперше за останні роки суднобудівний завод імені 61 комунара має достатню кількість замовлень і виходить на повну потужність.
Миколаїв.