Традиційний конкурс-огляд колядницьких груп і вертепів серед вихованців дитсадків та школярів Тячівського і Рахівського районів «Віфлеємська зірочка-2015», який проводився з ініціативи народного депутата України Василя Петьовки (на знімку) вже вп’яте, назвав переможців.

До цього яскравого й велелюдного дійства, яке відбувалося з 29 грудня по 17 січня, з цікавістю готувалися дошкільнята і молодші школярі, вихователі й батьки двох найбільших гірських районів Закарпаття. Адже захід, переконаний Василь Петьовка, — гарна нагода віддати шану народним традиціям та звичаям, пов’язаним зі святкуванням Різдва Христового. А також продемонструвати артистичні здібності та таланти. Колядки і щедрівки допомагають малечі вивчати, пізнавати минувшину наших предків, багату культуру, віру — загалом світогляд українського народу. Окрім того, це ще й нагода виграти цінні подарунки для потреб навчальних закладів.

Звичайно, що авторитетне журі завжди безпристрасне й справедливе, адже до його складу ввійшли досвідчені вчителі, вихователі, представники професійних та творчих спілок, помічники-консультанти народного депутата України, депутати обласної та районної рад.

29 грудня вже минулого року в Тячівській ЗОШ І—ІІІ ст. №3 імені Шімона Голлоші з угорською мовою навчання відбувся перший етап конкурсу — серед вихованців угорськомовних навчальних закладів Тячівського району. Там, як повідомили «Голосу України» у прес-службі народного депутата, змагалися вихованці Тячівського ДНЗ №5, Солотвинського ДНЗ імені Святої Анни, учні Тячівської ЗОШ І—ІІІ ст. імені Шімона Голлоші та Солотвинської ЗОШ І—ІІІ ст. №3 імені Яноша Бойої.

Перше місце вибороли маленькі колядники Солотвинського дитсадка імені Святої Анни, другими стали господарі — учні Тячівської ЗОШ І—ІІІ ст., а на третій сходинці опинились тячівські дошкільнята.

Третього дня Різдва, 9 січня, в актовому залі Буштинської ЗОШ І—ІІІ ст. відбувся наступний етап змагань серед колядників ДНЗ та школярів-початківців. Загалом, у буштинському турі огляду взяли участь колядницькі групи трьох дитсадків та тринадцятьох шкіл. А призові місця розподілились так: серед дитсадків перше місце — у Буштинського ДНЗ №3 «Верховина», на другому — Руськополівський ДНЗ №1, на третьому — Колодненський ДНЗ. Серед школярів членам журі найбільше сподобався виступ колядників Груниківської ЗОШ І—ІІ ст., на другому місці — Колодненська ЗОШ І—ІІІ ст., на третьому — господарі дійства — Буштинська ЗОШ І—ІІІ ст.

Наступного дня в Тячівському районному будинку культури змагались маленькі колядники із чотирьох дитсадків та понад десять шкіл. Призерами стали Бедевлянський, Тересвянський і Грушівський ДНЗ. А щодо шкіл, то тут найкреативнішим та цікавим був виступ колективу Тячівської ЗОШ І—ІІІ ст. №1 імені Василя Гренджі-Донського. Друге місце отримали учні Солотвинської ЗОШ І—ІІІ ст. №1, приз за третє місце — телевізор — у школярів із села Біловарці.

Ще один етап районного конкурсу-огляду відбувся в селі Тернові того ж Тячівського району, де загалом участь у конкурсі взяли колективи шістьох дитсадків та чотирнадцяти шкіл, а це майже двісті дітей. Тут призові місця розподілили так: перше посів колектив Кривського ДНЗ, на другому — Тернівський ДНЗ №2, на третьому — Вільховецький дитсадок. Серед шкіл найкраще колядували початківці Тернівської ЗОШ І—ІІІ ст., які за свої старання отримали проектор, другим став колектив Підплешанської ЗОШ І—ІІ ст., треті — Раківська ЗОШ І—ІІ ст.

13 січня черговий етап районного огляду-конкурсу на краще виконання колядок серед вихованців дошкільних навчальних закладів та учнів молодших класів відбувся у тячівському селищі Дубове, де на сцені змагались 11 колективів шкіл та 5 ДНЗ. Перше місце та приз — проектор — здобув Ганичівський, друге — колядники з Дубівського ДНЗ №2, на третьому — Калинівський ДНЗ №2. Серед шкіл переможцем став колядницький гурт Краснянської ЗОШ І—ІІІ ст., друге місце — Дубівська ЗОШ І—ІІ ст. №1, а Солонівська ЗОШ І—ІІ ст. посіла третє місце.

Славили народження Ісуса і в Нижній Апші. Тут діти колядували румунською мовою, і представляли навчальні заклади румуномовного регіону Тячівщини та Рахівщини. Перше місце вибороли дошкільнята Солотвинського ДНЗ №1, друге — Середньоводянського ДНЗ, третє — колектив Солотвинського ДНЗ №2.

Уміння колядувати та відтворювати на сцені різдвяні традиції румунською демонстрували діти з одинадцяти шкіл. Призерами стали колективи Солотвинської ЗОШ І—ІІІ ст. №2, Нижньоапшанської ЗОШ І—ІІІ ст. та конкурсанти з Рахівщини — Білоцерківська ЗОШ І—ІІІ ст.

У Рахівському районі огляд-конкурс розпочався 13 січня в будинку культури селища Великий Бичків, де двадцять колективів садочків та учнів молодших класів нижнього куща Рахівщини сповіщали про народження Христа. Призерами стали вихованці Кобилецько-Полянського садочка №1, Річанського і Великобичківського №1. Серед школярів кращими були колядники Косівської Поляни, Луга й Водиці. Наступний етап районного конкурсу-огляду відбувся 16 січня в селищі Ясіня. Тут серед дошкільних навчальних закладів переможці розподілились так: перше місце — Ясінянський ДНЗ №2, друге — Білинський ДНЗ, а третє — Лазещинський ДНЗ. А серед школярів — з Білинської ЗОШ, другими — з Ясінянської ЗОШ №2, а третіми — з Чорнотисянської ЗОШ І—ІІІ ст.

Завершальний етап «Віфлеємської зірочки» розпочався 17 січня в місті Рахів. Чудовими виступами порадували глядачів та здобули призові місця маленькі колядники дитсадків з Рахова, Ділового та Костилівки. Серед шкільних коляд кращими визнали композиції Рахівської ЗОШ №1 , школярів із Вільховатого і Видрички.

Отже, учасниками стали майже шістдесят колективів дитсадків і сто шкіл. Усі групи колядників, включаючи переможців, отримали для своїх навчальних закладів заохочувальні призи від народного депутата України Василя Петьовки. Для наймолодших команд — набори з математики та азбуки, а старші — набори таблиць з української мови та математичного приладдя. Усі юні дарування, які взяли участь у конкурсі, отримали подарункові набори із солодощами. Окрім того, кожен колектив-переможець виборов цінні призи для своїх навчальних закладів. За перше місце команди-переможці серед дитсадочків отримували кінопроектор, за друге — пральну машинку, за третє — килим для ігрової кімнати.

Переможці серед учнів повезли кожен у свої школи мультимедійний проектор — ті, хто виграв перші місця, за другі — комп’ютер, за треті — телевізор.

Безумовно, вихованці садків і шкіл — учасники вже п’ятої «Віфлеємської зірочки» з Тячівського і Рахівського районів — щиро вдячні народному депутатові України Василеві Петьовці і за призи, і за можливість продемонструвати на сцені свій хист та розвивати й примножувати колядницькі традиції їхніх сіл.

 

Закарпатська область.

Фото надано прес-службою народного депутата.

Кожен колектив колядників демонстрував свій хист.