Вочевидь, це єдина в країні книга, яка фіксує визначні досягнення однієї з областей
Зібрав все «най.., най...», систематизував матеріал і підготував до друку мешканець невеликого поліського райцентру Любешів Петро Кравчук.
Перший випуск вийшов 1993 року невеликою брошурою. В 1999 році «Рекорди Волині» побачили світ удруге. Обсяг зріс у чотири рази. Нині автор підготував до друку вже третє видання, яке, на його думку, має стати своєрідним підсумком життя краю в другому тисячолітті.
Хіба нецікаво, що найбільшого сома на Волині спіймали на озері Світязь? Важив він 75 кілограмів, а його довжина перевищувала два метри.
Найбільший скарб на Волині — вагою понад 50 кілограмів — знайшли біля села Борочиче Горохівського району 1928 року. В ньому було 1500 римських монет І—ІІІ століть нашої ери, золотий римський медальйон і дві срібні посудини, в яких зберігалися ці дорогоцінності. Найменшу на Волині скрипку виготовив 1977 року народний умілець з Любешова Валентин Поліщук. Довжина інструмента, змонтованого у вишневій кісточці, трохи більш як шість міліметрів. Мініатюрну скрипку зроблено без лупи і мікроскопа.
Небувалий врожай видала цього року картопля сорту «Слов’янка» української селекції на полях Волинського інституту агропромислового виробництва, що в селищі Рокині Луцького району. Кожен її гектар давав по 1250—1280 центнерів бульб. Вага найбільшого коренеплоду становила 1360 грамів. Ці досягнення Петро Кравчук зафіксує в третьому випуску книги «Рекорди Волині».
Цікаво, що Петро Авксентійович не є професійним літератором і донедавна працював директором Зарудчанського силікатного заводу. А збирати різноманітні цікавинки розпочав ще коли навчався у Львівському технікумі зв’язку.
Єдине засмучує автора: його титанічна праця із збирання матеріалів для книг про рекорди майже нікому не потрібна. А самому йому, зі своїми мізерними коштами, важко видавати свої праці. Так, чудово проілюстроване повнокольорове друге видання «Рекордів Волині» віддруковане тиражем лише 500 екземплярів, тоді як автор планував видати книгу принаймні тритисячним накладом. Тому і стала вона з перших днів бібліографічною рідкістю. Тож сподівається Петро Кравчук на підтримку. Писав листи майже всім прем’єр-міністрам, а також обом президентам. Поки що отримував лише відписки.
Волинська область.