— Торік, — каже Анатолій Якович, — район виконав зведений бюджет на 115 відсотків. На сесіях місцевих рад було переглянуто розміри ставок ринкового збору, розглянуто питання збільшення надходження за видачу дозволів на розміщення об’єктів торгівлі. Непогані показники і нинішнього року.
— А як поповнювалися бюджети місцевих рад від здачі в оренду земель запасу і резерву?
— За рік сільради отримали дохід у 220 тисяч гривень. До речі, частина сільрад почала сповна використовувати можливості поповнення бюджету за рахунок продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення.
— Облрада розробила методику створення комунальних підприємств при сільрадах. Чи скористалися нею?
— Так. У нас уже діє 24 комунальні формування при сільських радах. Особливо успішно вони функціонують при Хрещатенській, Скрипчинській радах. Комунгоспи допомагають сільчанам вирішувати проблеми оранки, збирання врожаю, забезпечення препаратами з боротьби із шкідниками. Користуючись нагодою, хотів би звернутися з проханням до Верховної Ради: треба прийняти закон про комунгоспи при сільрадах. Адже, скажімо, якщо сільський голова допомагає, направляє діяльність комунгоспу (а без цього господарська одиниця майже нежиттєздатна!), то, за чинним законодавством, його можна притягнути до відповідальності як корупціонера. Отже, це питання потребує врегулювання.
— Яка проблема найбільше хвилює територіальні громади?
— Серйозність намірів про їх укрупнення. Сільська рада — це сьогодні справжній центр захисту населення. Нині в районі 111 населених пунктів, вони об’єднані в 43 територіальні громади. А якщо їх укрупнити до 11—13, то як можна буде вирішувати соціальні проблеми на селі? Реалізація цього проекту лише поглибить кризові явища в невеликих населених пунктах.
Записав Сергій ПАВЛЕНКО.