Ранкове і денне засідання 8 вересня
Засідання розпочалося з виступів лідерів депутатських фракцій та груп. Голови фракцій та уповноважені представники у виступах торкалися теми майбутніх президентських виборів. А також говорили про наболіле. Координатор парламентської більшості Степан Гавриш, представляючи фракції більшості, закликав колег не використовувати парламентську трибуну в політичній боротьбі, а робити все, щоб з упевненістю дивитися в майбутнє.
Соціаліст Станіслав Ніколаєнко запропонував започаткувати традицію, щоб Президент, термін перебування якого на головній посаді країни добігає кінця, звітував перед народом про свої досягнення та помилки. Депутат закликав чинного Президента відповісти на кілька запитань. Зокрема: наскільки скоротилося населення України за останні роки, як проводилася боротьба з корупцією, чому курс зовнішньої політики, обраний гарантом Конституції, призвів до ізоляції країни тощо.
Віктор Пинзеник з фракції «Наша Україна» закликав Верховну Раду стати «на один бік — бік свого народу і не допустити зриву роботи парламенту».
Інший опозиційний депутат Олександр Турчинов (фракція «БЮТ») просив утворити комісію для вивчення і розв’язання сумських подій.
Народні депутати ратифікували конвенції Міжнародної організації праці № 81 1947 року про інспекцію праці у промисловості й торгівлі та № 129 1969 року про інспекцію праці у сільському господарстві. А також ратифікували Угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Чеської Республіки про охорону секретної інформації.
Після перерви парламентарії розглянули законопроект про порядок призначення керівників Національної телекомпанії України і Національної радіокомпанії України та про припинення їхніх повноважень, внесений народними депутатами М. Томенком, Ю. Артеменком та Ю. Бойком. Відповідно до документа на посаду керівника НТКУ та НРКУ може бути призначено громадянина України, який на момент призначення не досяг 60 років, володіє державною мовою тощо. Керівники НТКУ та НРКУ призначаються Верховною Радою за поданням Президента України. Незважаючи на схвальні оцінки народних депутатів, парламент не прийняв законопроект. Бо фракції «Регіони України», СДПУ(о), «Трудова Україна» та група «Союз» не голосували. Натомість парламентарії відправили законопроект на повторне перше читання.
У першому читанні парламентарії підтримали урядовий законопроект про внесення змін до закону про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей (щодо повноважень правоохоронних органів). За словами міністра культури і мистецтв Юрія Богуцького, документ встановлюватиме, що повернення незаконно вивезених з України, та ввезення в Україну культурних цінностей здійснюватиметься за умови відшкодування всіх витрат стороною, що вимагає їх повернення. Крім того, визначаються органи державної влади, на які покладається обов’язок здійснювати роботу з пошуку культурних цінностей, вивезених з України, та встановлюється порядок координації їхніх дій.
А на початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин привітав народного депутата Анатолія ФранЧука з днем народження та повідомив про вихід Віктора Горбачова з групи «Центр» і його входження до групи «Союз», а також про входження Анатолія Кукоби до фракції «Трудова Україна».