Розпочала свою роботу Центральна рада «Південь» (Херсонська, Одеська, Миколаївська області та АР Крим) з протидії російській агресії й сепаратизму. Про це на прес-конференції у штабі Миколаївського Народного ополчення розповіли миколаївські, херсонські й одеські самооборонівці та ополченці. Кримчани в брифінгу змогли брати участь тільки в телефонному режимі.

«Південь» — це координаційний центр, що включає систему оповіщення та керування самоорганізованими громадянами і механізми їх оперативної взаємодії із силовиками. Позитивний досвід такої координації дій уже є.

— На Півдні дуже активно працюють громадські об’єднання з підтримання порядку, набагато краще, ніж це робиться на Сході, — розповів керівник Миколаївського Народного ополчення Микола Тросиненко. — Я вважаю, що тільки спільними діями із правоохоронцями ми зможемо домогтися більшого результату, ніж просто організація блокпостів.

Нині «Південь» готується гідно відсвяткувати 9 Травня й дати відсіч можливим провокаціям.

— Це найважливіше свято для нашого народу, — заявив Микола Тросиненко. — У цей день ми пильно охоронятимемо спокій городян. У нас є взаєморозуміння з миколаївською міліцією, керівництвом СБУ, військовими частинами — усі свої дії координуємо.