На території Азово-Чорноморського регіону розпочато акцію обліку птахів. Адже на території нашої держави є 37 відсотків Азово-Чорноморського узбережжя, вздовж якого розташовані малі та великі водойми. Вони виконують роль своєрідного екологічного коридору між Дунаєм та Доном. Тут зупиняються мільйони водоплавних птахів, деякі з них залишаються на зимівлю, а інші мігрують над Чорним морем до Північної Євразії, Африки, Передньої Азії. Під час акції фахівці сподіваються отримати відповідь на питання — скільки птахів може одноразово зупинятися на водоймах півдня України.
За словами керівника одної з робочих груп проекту, директора регіонального ландшафтного парку «Гранично-степове Побужжя» Владислава Артамонова, науковцям надто важливо знати, де і скільки птахів буває у різні сезони. А ще найважливіше з’ясувати, чому чисельність одних птахів збільшується, а інших різко падає. Річ у тому, що птахи — найкращі індикатори стану водоймищ. Якщо на водоймі багато птахів різних видів та серед них зустрічаються рідкісні, це означає, що тут не порушено екологічні зв’язки.
Акція з обліку птахів є складовою проекту «Збереження біорозмаїття в Азово-Чорноморському коридорі», який ініціював Всесвітній екологічний фонд. Виконавцем виступила Азово-Чорноморська орнітологічна станція (підрозділ Мелітопольського державного педагогічного університету та Інституту зоології НАН України). За єдиними методиками, розробленими фахівцями орнітологічної станції, буде проведено облік на водоймах Одеської, Миколаївської, Херсонської, Запорізької, Донецької областей та Криму. Зокрема, в Миколаївській області буде обстежено Тилігульський, Березанський та Дніпро-Бузький лимани, плавні річки Південний Буг, частина Ягорлицької затоки.
За результатами обліку птахів орнітологи зможуть розробити рекомендації щодо охорони рідкісних видів птахів, встановити чисельність масових видів пернатих та місця їх розташування. Окрім цього фахівці можуть зробити висновки та надати рекомендації щодо норм відстрілу та термінів початку полювання на півдні України.