На островах Довгий і Круглий, розташованих в Ягорлицькій затоці, з 1975 року гніздиться північний птах — гага звичайна. Популяція гаги до 2000 року сягала двох тисяч пар. За словами заступника директора Чорноморського біосферного заповідника Антоніни Руденко, явище це унікальне. У заповіднику, що на Кінбурнській косі, зафіксовано найпівденніше гніздування гаги.
На жаль, протягом останніх років спостерігається загибель північного птаха. Не став винятком і нинішній рік. Загалом кількість гаг зменшилася у 2—2,5 разу. До того ж гинуть винятково дорослі самки (гавка-гага-самочка). Як припускають фахівці Чорноморського біосферного заповідника, причина полягає у вірусному захворюванні. Можливо, впливає на організм пернатих і забруднення території. Річ у тім, що гага харчується молюсками, їжа яких — червоні водорості. Ці водорості —просто губка для токсичних речовин, які заполонили Чорне море. Нинішнього року, на думку екологів, спостерігався так званий «червоний приплив», тобто велике скупчення червоних водоростей на узбережжі.
Протягом кількох днів явище загибелі птахів вивчали фахівці Українського протичумного інституту імені Мечникова. За словами одного з них — Володимира Грекова, ймовірно, птахів заражено орнітозом (аналог хламідіозу). Під час висиджування пташенят самки втрачають імунітет і боротися з хворобою не можуть. Тому гинуть саме вони.
Кандидат біологічних наук, завідувач лабораторії екології носіїв і переносників особливо небезпечних інфекцій цього самого інституту Іван Русєв акцентує увагу на такій аномалії:
— У птахів інших видів у разі захворювання на орнітоз гинуть здебільшого пташенята. У випадку з гагою навпаки — пташенята здорові, а самки хворі. Для орнітозу це нехарактерно. До висиджування пташенят самка інтенсивно харчується, переважно мідіями. А в період висиджування (30 днів) гага нічого не їсть. Накопичений жир зникає, а токсикант залишається в організмі. Унаслідок цього імунна система слабшає, і на цьому тлі проявляється цілий букет інфекцій.
Не заперечують науковці й вплив інших чинників. Негативно впливають стреси, отримані в результаті втручання людини, перегрівання на сонці, розбіжностей у кліматичних умовах.
І все-таки поки що визначити чітко причину загибелі птахів не вдається. З одного боку, якщо гага «обрала» для себе південь України, то їй цей клімат підходить. З другого, — так і неясно, що заважає північній пташці почуватися тут, як удома.
Миколаївська область.