21 липня 1944 року в Шацькому районі було визволено від фашистських загарбників останні населені пункти краю
Учора область урочисто відзначила 60-річчя цієї знаменної дати. Розпочалися торжества прийомом учасників бойових дій головами обласної ради Василем Дмитруком та обласної держадміністрації Анатолієм Французом. Багатьох колишніх фронтовиків відзначено державними нагородами, пам’ятними знаками на честь цієї знаменної дати.
«Більш як тисячу днів і ночей знемагала волинська земля під фашистським чоботом. Кулею і вогнем загарбники хотіли примусити волинян скоритися, та не змогли зламати їх волелюбний дух.
Ніколи нащадки не забудуть тих трагічних і героїчних днів, кожну годину яких оплачено тисячами людських життів. Ми пам’ятаємо трагедію Кортеліс, пам’ятаємо подвиг героїв-учасників Рівненсько-Луцької, Львівсько-Сандомирської, Ковельської операцій, пам’ятаємо 200 тисяч замордованих мирних громадян та понад 25 тисяч воїнів, які сплять вічним сном на волинській землі. Вічна шана і пам’ять тим, хто загинув у боях за свободу і незалежність Вітчизни...
У цей святковий день бажаю вам, дорогі волиняни, міцного здоров’я та бадьорості духу, доброго настрою та родинного благополуччя. Хай спокій і злагода завжди будуть у ваших оселях», — говориться у привітанні Голови Верховної Ради України Володимира Литвина.
На адресу ветеранів війни, жителів Волинської області також надійшли вітання від Президента України Леоніда Кучми, Надзвичайного і Повноважного Посла Росії в Україні Віктора Черномирдіна.
Майже півроку тривали визвольні бої на території Волинської області. Першим містом, звідки 1 лютого 1944 року вигнано загарбників, були Ківерці, 2 лютого визволили Луцьк, 6 липня — Ковель, а 20—21 липня 1944 року радянські війська вийшли до державного кордону на всій території області.
Волинська область.