Вечірнє засідання 1 липня
Новообраний в 151-му окрузі депутат визначив свою фракційну належність одразу після складання присяги: на початку засідання головуючий оголосив про входження Олексія Лелюка до фракції «Регіони України».
Жвава дискусія розгорнулася у сесійній залі, коли депутати мали проголосувати за включення до порядку денного та розгляд поправок до низки законодавчих актів, які мали змінити податкові та митні ставки на нафту, бензин та дизельне пальне, а отже, сприяти зниженню цін на пальне. Однак хоча авторами цих законопроектів були і депутати з різних фракцій, і уряд, голосів для прийняття рішення не вистачило. У багатьох парламентаріїв це викликало подив, адже нині у розпалі жнива. Представники опозиційних фракцій висловили припущення, що свої інтереси лобіюють власники нафтопереробних підприємств, яким вигідна висока ціна на бензин.
Парламент прийняв рішення, яке, безперечно, зацікавить більш як одинадцятитисячну «армію» сільських, селищних та міських голів України. Якщо глава держави підпише схвалені поправки до Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування», то посади голів міст районного значення, а також селищних та сільських голів з 1 січня 2005 року буде зараховано до вищої, четвертої категорії класифікації посад органів самоврядування. Нині ці посади належать до п’ятої категорії. Як переконував доповідач, один із авторів законопроекту Ігор Шурма (фракція СДПУ(о), та категорія, до якої нині віднесено сільських, селищних та міських голів, не відповідає і значенню праці, і мірі відповідальності, яку несуть ці люди. А поданий законопроект саме і пропонує виправити цю ситуацію. За прийняття цього документа проголосувало 407 народних депутатів.
У цілому також схвалено зміни до деяких законів України про страхування персоналу ядерних установок, які дають можливість усунути подвійне страхування для цих працівників.
Низку законопроектів схвалено у першому читанні. Серед них, зокрема, зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України, які передбачають запровадити відповідальність за злочини під час використання комп’ютерів. А також нову редакцію закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Зміни до деяких законів України дадуть змогу виготовляти військову зброю та боєприпаси тільки державним підприємствам. А поправка до глави 14 Бюджетного кодексу України дасть можливість змінити механізм фінансування позашкільної освіти. Зокрема, виключити позашкільну освіту з переліку видатків місцевих бюджетів, що не враховуються під час визначення обсягу міжбюджетних трансфертів, та включити її до переліку видатків, що здійснюються з місцевих бюджетів і враховуються під час визначення міжбюджетних трансфертів.