Ранкове і денне засідання 1 липня
Депутатський корпус поповнився новачком — Олексій Лелюк, обраний на довиборах в одномандатному виборчому окрузі № 151 на Полтавщині, склав присягу народного депутата України. У парламенті тривають і фракційні міграції депутатів. На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив про входження Віктора Мусіяки, Станіслава Сташевського та Володимира Сівковича до депутатської групи «Центр».
Згідно зі схваленими постановами у Верховній Раді з’явилася тимчасова спеціальна комісія з проблем СНІДу, туберкульозу та наркоманії, а чисельність парламентського апарату збільшено на 50 штатних одиниць — до 1115 чоловік. Голова регламентного комітету ВР Валентин Матвєєв пояснив збільшення чиновницького апарату тим, що нині в парламенті істотно зросли обсяги законотворчої роботи, документообігу, з’явилися і нові депутатські фракції та групи.
Депутати ухвалили рішення про проведення у вересні 2004 року парламентських слухань про заходи із захисту від терористичних актів та інших злочинних посягань на суддів та суди в Україні та про повернення селу Світанок Володимир-Волинського району Волинської області колишньої історичної назви — Чесний Хрест. Таке волевиявлення мешканців села було підтримано на місцевому референдумі і схвалено на сесіях районної та обласної рад.
З другої спроби Верховна Рада дала згоду на призначення Президентом України трьох нових членів Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку — Івана Нестеренка, Володимира Петренка та Андрія Портнова.
Серед низки прийнятих у цілому законів одним з резонансних є Закон «Про міжбюджетні відносини між районним бюджетом та бюджетами територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об’єднань». Цей документ, внесений народними депутатами України, членами бюджетного комітету — Катериною Фоменко, Євгеном Жовтяком та ін., регулює відносини між бюджетами місцевого самоврядування та районним. У цьому законі, зокрема, визначено формули розподілу обсягу міжбюджетних трансфертів, особливості розрахунку міжбюджетних трансфертів у разі незабезпеченості села, селища чи міста мережею бюджетних установ, особливості міжбюджетних відносин та виконання бюджетів місцевого самоврядування у разі невчасного прийняття районного бюджету.
Парламент також прийняв у цілому новий Адміністративний процесуальний кодекс України. Цей документ встановлює повноваження адміністративних судів щодо вирішення справ адміністративної юрисдикції, порядку звернення до адміністративних судів та здійснення адміністративного судочинства. Адміністративними справами є публічно-правові спори, у яких хоча б однією із сторін виступає орган виконавчої влади, місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа.
На початку пленарного засідання глава парламенту привітав з днем народження народного депутата Василя Гаврилюка.
На денному засіданні депутати прийняли з пропозиціями Президента України зміни до деяких законів у зв’язку з прийняттям Закону «Про статус депутатів місцевих рад». Попередньо схвалений парламентом закон забороняє депутатам місцевих рад бути посадовими особами органів управління господарського товариства. А глава держави, повернувши цей закон до парламенту з вето, запропонував поширити цю заборону також і на сільських, селищних, міських голів, інших посадовців місцевого самоврядування. Президент також запропонував доповнити закон нормою про дисциплінарну відповідальність посадовців за вчинення ними корупційних діянь. Парламент погодився з пропозиціями глави держави до Закону «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».
Депутати також схвалили в цілому закони про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно, про транспортно-експедиторську діяльність, зміни до законів про платіжні системи та переказ грошей в Україні щодо безпеки карткового ринку, до деяких законів України щодо сплати мита та оподаткування операцій із культурними цінностями, до закону про поштовий зв’язок, щодо письмової кореспонденції, до закону про оподаткування прибутку підприємств, до закону про податок з доходів фізичних осіб щодо пенсійних вкладів, до закону про операції з давальницькою сировиною в зовнішньо-економічних відносинах щодо контролю за ввезенням цукру-сирцю тощо, ратифікували низку міжнародних договорів та угод.