Ранкове і денне засідання 29 червня
Розклад пленарних засідань на останній робочий тиждень п’ятої сесії парламенту, запропонований на погоджувальній раді, включає понад 180 проектів законів і постанов, які потрібно розглянути. У зв’язку з цим Голова Верховної Ради Володимир Литвин звернувся до народних депутатів з проханням докласти максимум зусиль, щоб тиждень був найбільш результативним.
Парламентаріям належить прийняти рішення з низки важливих законопроектів. Цей тиждень загалом можна назвати тижнем кодексів. До розгляду підготовлено проекти Лісового, Господарського процесуального та Житлового кодексів України (повторне подання). Запропоновано також внести деякі зміни до Кримінального кодексу, Митного та до Кодексу про адміністративні правопорушення тощо.
Частину законопроектів розглядатимуть за скороченою процедурою. Серед них — соціальні: проект закону «Про повернення грошових заощаджень громадян України за рахунок надходження коштів від приватизації державного майна», проект закону про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (щодо додаткових гарантій)», проект закону про внесення змін до статті 116 Житлового кодексу (щодо заборони примусового виселення найнезахищеніших верств населення)» та інші.
На пленарних засіданнях протягом тижня народним депутатам пропоновано внести до порядку денного і прийняти рішення з низки невідкладних законопроектів з питань оподаткування нафти, бензину, дизельного пального та стимулювання виробництва бензинів моторних сумішевих. А також розглянути проекти постанов Верховної Ради про відзначення 125-річчя від дня народження видатного державного та громадсько-політичного діяча Симона Петлюри, про дотримання законодавства в процесі приватизації Національної акціонерної страхової компанії «Оранта» та про відзначення 60-річчя Ялтинської конференції глав держав антигітлерівської коаліції тощо.
Повторно розглянуть народні депутати з пропозиціями Президента Закон України «Про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з прийняттям Закону «Про статус депутатів місцевих рад» та законопроект «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів». Передбачено також ратифікацію міжнародних угод. Зокрема, проект закону про ратифікацію угоди між урядом України та урядом Російської Федерації про використання полігона «Нитка».
Погоджувальна рада рекомендувала сесії у середу працювати в пленарному режимі повний робочий день, а решту днів до кінця тижня продовжити засідання на одну годину, тобто до 19 години. Більшістю голосів таке рішення сесією схвалено.
Після цього народні депутати в сесійному залі почали розгляд двох проектів Лісового кодексу України. Стосовно першого від авторської групи доповідав народний депутат Юрій Кармазін, з доповіддю по другому — проект подано профільним комітетом — виступив парламентарій В. Самоплавський. В результаті обговорення переважною більшістю голосів за основу прийнято проект Лісового кодексу, поданий профільним комітетом. Сесія продовжила роботу.
227 голосами народні депутати прийняли за основу закон про гарантії виборчих прав громадян, який чітко визначає не тільки зміст наших з вами виборчих прав, а й механізми захисту і здійснення невід’ємних прав виборців. Парламентарії конституційною більшістю — 333 голоси — прийняли в першому читанні закон про Державний реєстр виборців.
Народні депутати сердечно поздоровили з днем народження колег Сергія Подобєдова, Олександра Абдуліна і Павла Сулковського. Побажали їм доброго здоров’я та успіхів на ниві парламентської діяльності.