Уже понад п’ятдесят комітетів самореорганізації населення пройшли реєстрацію у Київраді. Створюються вони для швидкого й ефективного розв’язання спільно з жеками і райрадами житлово-побутових проблем починаючи від латання дахів і закінчуючи благоустроєм територій.
Комітет в окрузі депутата Київради Людмили Закревської, що на житловому масиві «Теремки-1», швидко організував охорону будинків. Тепер із 144 будинків округу такою службою охоплено 114, а сама служба налічує понад 400 осіб. Виконання всіх робіт з ремонту тепло- і водопровідних мереж тут ретельно контролюють комітетники. Це здебільшого голови будинків. А ще громадські контролери пропонують, як краще розподілити кошти, що виділяються з міського бюджету для розвитку цієї території з населенням 27 тисяч осіб. «Влаштовуємо огляди», — розповів на зустрічі у Київському прес-клубі голова комітету Володимир Степанович Панасенко. — Найбільшу підтримку мешканців виявив місячний конкурс на кращий під’їзд. Будинки так причепурили, що навіть приїздили дивитися на це професійні столичні дизайнери.
Голова постійної комісії Київради з питань самоврядування та інформаційної політики Олександр Черніков повідомив, що столична влада всіляко підтримуватиме створення комітетів самоорганізації населення в решті мікрорайонів міста. Хоча сам стан самоврядування в Україні оцінює критично. Черговим прикладом нехтування місцевої влади Києва стала пропозиція Міністерства екобезпеки забрати в комунальної власності міста ВАТ «Київхімволокно» і передати його потужності ТОВ «Агроінтерхолдинг» з буцімто благородною метою утилізації сміття. Але в обхід усіх законів власність киян просто забирають. Крім того, «триває неприхований політичний тиск на київську громаду, зокрема через органи юстиції» — заявляє депутат.