Ранкове і денне засідання18 травня
Така команда цілком імовірно може пролунати для українського миротворчого контингенту в Іраку. Судячи із настрою в сесійній залі Верховної Ради, який панував напередодні.
На початку пленарного засідання народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу, осіб інших національностей з рідних місць у 1944 році.
Керівник фракції КПУ Петро Симоненко виступив з вимогою розглянути питання про виведення українського військового контингенту з Іраку. Для погодження дій фракції КПУ і СПУ попросили півгодинну перерву. Головуючий Олександр Зінченко запросив керівників фракцій і депутатських груп, голів комітетів на нараду. Після перерви він поінформував сесію, що дійшли згоди на таку процедуру розгляду цього питання. Розпочати його обговорення в середу о 10.00. Надати для цього дві години регламентного часу. Запросити міністрів оборони і закордонних справ Євгена Марчука і Костянтина Грищенка, секретаря Ради національної безпеки й оборони Володимира Радченка та голову СБУ Ігоря Смешка. 
Для доповіді кожного відвести по 10 хвилин. Після обговорення прийняти відповідну постанову.
Цю пропозицію було прийнято з доповненням народного депутата Олега Зарубінського, щоб частину пленарного засідання, коли доповідатимуть профільні міністри, секретар РНБО та голова СБУ, провести у закритому режимі.
Після цього сесія розпочала обговорення порядку денного. Народні депутати розглянули проект закону про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою (друге читання). Доповідав голова підкомітету Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Рефат Чубаров. Законопроект визначає статус осіб, депортованих за національною ознакою. В ньому встановлено гарантії держави щодо відновлення їхніх прав, принципи державної політики та повноваження органів державної влади і органів місцевого самоврядування. Законопроект визначає, що депортація — це насильницьке переселення народів, національних меншин та осіб з місць постійного проживання на підставі рішень, прийнятих органами СРСР. Законопроект створює правові підстави для реалізації державної політики у сфері повернення, облаштування і відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою та членів їхніх сімей, сприятиме процесу їхньої інтеграції в українське суспільство. Згідно із законопроектом депортовані особи отримають низку соціальних пільг.
Під час обговорення було висловлено чимало слушних зауважень до законопроекту і 302 голосами його відправлено на повторне друге читання. Після цього народні депутати приступили до розгляду проекту закону про реформування Збройних сил України (друге читання). Його подальше обговорення перенесено на вечірнє засідання.