Ранкове і денне засідання 21 квітня
Жоден проект постанов після довгих і бурхливих обговорень подій, що мали місце в Мукачевому 18 квітня, не набрав достатньої кількості голосів. Деякі народні обранці навіть сумнівалися в достовірності інформації робочої групи ВР з вивчення ситуації у місті та документальних кадрів з місця подій. Проте всі промовці були одностайні: мукачевські події зіграли не на позитивний імідж України.
Так, керівник робочої групи Верховної Ради, яка вивчала події у Мукачевому, Олександр Зінченко вважає ситуацію «критичною». Парламентська комісія, що працювала там протягом доби і відвідала 1, 3 та 26 виборчі дільниці, бачила «на власні очі» побите скло та поламані двері.
За словами О. Зінченка, мета нападників була одна — залякати членів дільничних комісій і спостерігачів. На жаль, комісії, зазначив заступник Голови ВР, не вдалося зустрітися з представниками місцевої влади і тервиборчкому. До того ж члени комісії так і не побачили протоколи, згідно з якими було оголошено результати виборів.
А засідання місцевої ради, на якому склав присягу Ернест Нусер (із 43 були присутні лише 14 депутатів), О. Зінченко назвав «абсолютно міфічним». За його інформацією, в ніч на вівторок група невідомих увірвалася до приміщення міськради і викрала виборчі бюлетені. Інформацію про можливість такого «нападу» комісія мала заздалегідь і поінформувала місцеву міліцію. Проте охорону приміщення було... знято.
«У результаті жорсткого протистояння в Мукачевому, — резюмував заступник Голови ВР, — під сумнів поставлено цінності демократії». А порушення закону, за його словами, фіксувалися «на всіх етапах виборчого процесу і продовжуються зараз». Зокрема, «на виборців чинився тиск і мало місце переслідування за політичними мотивами». «Склалося враження, що місцевого самоврядування в Мукачевому немає», а тут «тісно переплелися влада, силові структури і криміналітет», крім того мали місце новітні технології фальсифікацій, зазначив заступник Голови ВР. Він запропонував кадрові зміни у керівництві Закарпатської області та Мукачевого.
На присутність криміналу натякав і Голова СБУ Ігор Смешко, який заявив, що два основні кандидати на посаду голови Мукачевого — Віктор Балога і Ернест Нусер — мали групи підтримки, керівники яких, «м’яко кажучи, мали відношення до певних угруповань кримінального напряму».
Голова СБУ Ігор Смешко назвав події в Мукачевому загрозою національній безпеці, які створюють умови «для ескалації соціальної напруги». Він зазначив, що СБУ, як і всі депутати, поділяє стурбованість з приводу подій, що мали місце останніми днями на Закарпатті. І пообіцяв, що хоча СБУ і не має втручатися в політику та підміняти собою правоохоронні органи, проте за дорученням Президента об’єктивно розслідує ситуацію і прийме відповідні рішення, про що ВР буде обов’язково поінформовано.
А Міністр внутрішніх справ України Микола Білоконь заявив, що до 1 травня поінформує про «розкриття злочинів», які пов’язані із заявами про факти хуліганства під час виборів. Він повідомив, що за кожною заявою про хуліганство порушено кримінальну справу, ведеться слідство за участі головного слідчого управління МВС. А внаслідок проведення оперативно-розшукових дій навіть встановлені «деякі особи», які могли бути причетні до злочинів. Міністр зазначив, що нині збирають матеріали. А поки що зареєстровано сім заяв і повідомлень про події кримінального характеру, серед яких і про побиття народного депутата Миколи Поліщука.
Нині, за його словами, в Мукачевому працює заступник міністра внутрішніх справ і колегія центрального апарату МВС. Микола Білоконь запевнив, що не писатиме заяву про свою відставку. Відповідаючи на запитання народних депутатів, він сказав, що рішення про відставку має приймати Президент України. Він не раз повторював це і лідерові фракції БЮТ Юлії Тимошенко, яка запропонувала Білоконю «застрелитись або написати заяву про відставку» і звинуватила в тому, що саме він разом із Віктором Медведчуком «організували шабаш у Мукачевому».
А на переконання Уповноваженого з питань прав людини Ніни Карпачової, одним з чинників штучного посилення напруженості в закарпатському місті став указ глави держави щодо стабілізації ситуації у Мукачевому «про пряме президентське правління». Президент, за її словами, до позавчорашнього дня був однобічно інформований про події і пообіцяв після зустрічі з Омбудсманом і народними депутатами на чолі з Віктором Ющенком особисто контролювати подальші процеси в місті. А 26 квітня, додала Ніна Карпачова, Рада Європи, ймовірніше, ухвалить не зовсім позитивне рішення стосовно подій у Мукачевому, особливо з огляду на ганебний факт побиття на виборчій дільниці № 3 професора зі світовим ім’ям, народного депутата Миколи Поліщука. Відповідаючи на запитання Катерини Ващук: що треба зробити, щоб президентські вибори 31 жовтня відбулися «достойно» і «демократично», Ніна Карпачова відповіла: «Народні обранці мають проявити солідарність».
Наразі до прокуратури подано 16 заяв про порушення процедури виборів та про порушення порядку і громадської безпеки у Мукачевому, повідомив Генпрокурор Геннадій Васильєв. Він звернувся до депутатів «Нашої України» з проханням надати протоколи результатів виборів у Мукачевому. Прокурор також повідомив, що вже порушено кримінальну справу за фактом побиття депутатами двох міліціонерів і є ще сім заяв про побиття та завдання депутатам тілесних ушкоджень. Усі матеріали і відеозаписи з місця сутичок нині вивчає прокуратура.
Проте про тиск з боку народних депутатів на правоохоронців та спостерігачів заявив представник фракції СДПУ(о) Нестор Шуфрич. Він наголосив, що за винятком 2—3 випадків таємне голосування за голову Мукачевого відбулося «нормально», жодних інцидентів не відбувалося. На що колишній однопартієць Олександр Зінченко парирував: «Якщо не маєте фактів, майте совість».
На початку ранкового засідання Перший заступник Голови ВР України Адам Мартинюк оголосив про саморозпуск фракції партій Промисловців і підприємців та «Трудової України». Натомість, повідомив Перший заступник, з’явилася нова фракція «Трудова Україна», до якої увійшло 28 народних обранців. Її керівником став Ігор Шаров, а уповноваженими представниками обрано Григорія Дашутіна і Миколу Нощенка.