Велике мито на ввіз в Україну іномарок змушує наших земляків шукати шляхи в обхід митних кас. Найчастіше автоділкам сприяють ті, хто насамперед мав би стояти на захисті державних інтересів: митники та працівники міліції.

Прокуратура Чернівецької області порушила кримінальну справу за фактами зловживання службовим становищем, контрабанди, службового підроблення, ухилення від сплати податків проти злочинної групи, до котрої входили чиновники Кельменецької (Чернівецька область), Маріупольської (Донецька область) митниць, МРЕВ УДАІ ГУ МВС України в Києві, НДЕКЦ при ГУ МВС України в Києві та столичних станцій діагностики автомобілів.

За словами прокурора Чернівецької області Олександра Галкіна, попереднім розслідуванням установлено, що з травня 2003 року по лютий 2004 на територію нашої держави з Молдови без митного контролю потрапило 54 автомобілі престижних марок іноземного виробництва — «Тойота Ленд Крузер» та «Ніссан» 2003 року випуску. Щоб легалізувати незаконно ввезені авто, члени злочинного угруповання розробили схему виготовлення «липових» документів через державні установи України. Фіктивні реєстраційні документи, за словами Олександра Галкіна, оформляли службовці з МРЕВ УДАІ ГУ МВС України в Києві, які ставили автомобілі на облік ще до ввезення в Україну: щоб без проблем перетинати український кордон, документи на легковики та номерні знаки української реєстрації переправляли і встановлювали в Молдові. Кримінальну справу передано до Генеральної прокуратури України.