Ранкове засідання 13 квітня
Така думка звучала лейтмотивом у доповіді Міністра праці та соціальної політики Михайла Папієва на дні уряду «Про сучасний стан пенсійного забезпечення та впровадження пенсійного страхування в Україні». Кабінет Міністрів, за його словами, віднаходить усі можливості для поетапного підвищення пенсій низькооплачуваним категоріям населення. Так, 10 березня цього року прийнято постанову Кабінету Міністрів про додаткове підвищення їм з 1 січня пенсій, з урахуванням раніше призначених розмірів, на 12 відсотків.
Не все, був відвертим міністр, відбувається так, як хотілося б. Проте за півтора року вдалося підвищити мінімальну пенсію за віком у 2—2,5 разу. До того ж, лише торік цей показник збільшився у 1,5 разу порівняно з попереднім роком.
2003 року інвалідам Великої Вітчизняної війни додатково до встановлених пенсій за особливі заслуги було збільшено трудові пенсії на 10 відсотків. А з 1 травня адресну цільову грошову допомогу отримуватимуть інваліди війни, в яких розмір пенсій не досягає прожиткового мінімуму.
Йшлося, що у зв’язку з прийняттям закону «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» уряд призначив пенсії 920 тисячам осіб на суму майже 0,5 млрд. грн., зокрема, багатодітним матерям, учасникам бойових дій, особам, нагородженим за трудові заслуги. А завдяки співпраці Верховної Ради та Кабінету Міністрів забезпечено 100-відсоткове фінансування програми щодо запровадження додаткових пенсійних гарантій працівникам, вивільненим у зв’язку з достроковим виведенням Чорнобильської АЕС з експлуатації. Крім цього, наголошував М. Папієв, нині в повному обсязі фінансується програма вартістю близько 300 млн. грн., відповідно до якої 150 тисячам осіб, котрі працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, знижено пенсійний вік. За оперативними даними, до бюджету Пенсійного фонду у січні—березні 2004 року надійшло понад 7 млрд. грн. (порівняно з відповідним періодом минулого року більше на 35 відсотків). Звісно, зізнався міністр праці, є прорахунки і недоліки, проте роботу уряду, якому вдалося уникнути непопулярних кроків, високо оцінили закордонні експерти, і пообіцяв, що через два—три роки бідних пенсіонерів не буде.
Уряд, за словами Михайла Папієва, щорічно проводитиме індексації пенсійних виплат та їх підвищення, починаючи з 1 березня 2005 року, з урахуванням темпів зростання середньої заробітної плати не менш як на 20 відсотків.
Не таким оптимістичним був у своїх прогнозах голова правління Пенсійного фонду Борис Зайчук. Зокрема, він зазначив, що, незважаючи на вжиті заходи, розміри пенсій, особливо у солідарній системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, залишаються низькими. Так, проблемним є питання фінансування виплати пенсій особам, які працювали у сільському господарстві. В деяких регіонах середній розмір пенсій перевищив середній рівень заробітної плати. Однією з головних причин відсутності коштів голова правління назвав демографічну кризу. Якщо, скажімо, у 80-х роках на одного пенсіонера було чотири працюючих, то нині ці цифри співвідносяться як 1 до 1.
Із співдоповіддю на дні уряду виступив голова комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Петро Цибенко. Він, як і більшість комуністів і соціалістів, наголошував на тому, що пенсійну реформу зробили не для народу, а за рахунок народу.
На початку ранкового засідання народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять народного депутата Івана Четверікова (фракція «Регіони України»), який позавчора пішов з життя.