Для остаточного схвалення змін до Основного Закону не вистачило шести депутатських голосів
Вечірнє засідання 8 квітня
Двісті дев’яносто чотири голоси за потрібних як мінімум триста голосів — такий результат голосування за зміни до Конституції України. Хоча на зелені кнопки «за» натиснули не тільки представники парламентської більшості, а й комуністи та соціалісти, голосів усе одно не вистачило. У кулуарах запанувало деяке розгублення: декотрі почали вітати одне одного з перемогою (так, нібито вже на президентських виборах), а декотрі — визначати у своїх лавах «зрадників». Але тут розпочалася майже детективна історія: за що ж голосували? За який саме законопроект?
Під час обідньої перерви в кабінеті Голови Верховної Ради відбулася чергова погоджувальна рада лідерів фракцій. Соціалісти наполягали на своїх поправках до законопроекту конституційних змін: зокрема, продовжити термін обрання депутатів місцевих рад та міських голів до п’яти років та ввести в дію зміни до Конституції після наступних президентських виборів. Зрештою, зійшлися на такому компромісі: змінити в перехідних положеннях законопроекту терміни набрання його чинності. Однак чи можна вносити до конституційного законопроекту, який уже пройшов через Конституційний Суд, таку поправку? За словами Володимира Литвина, депутати зателефонували до голови Конституційного Суду України. І той відповів, що терміни набрання чинності закону є питанням політичних домовленостей.
Після того як на вечірньому засіданні виступили всі парламентарії, які забажали взяти участь в обговоренні проекту конституційних змін, глава парламенту поставив на голосування спочатку постанову про неприйнятність окремих статей законопроекту конституційних змін. Однак вона набрала лише 20 голосів. Решту проектів постанов про неприйнятність відкликали їхні автори. Голова лічильної комісії Валерій Мішура розпочав «перекличку» депутатів, які, за його даними, були відсутні через хворобу або перебували у відрядженні. Половина із названих виявилася в сесійному залі, однак близько десяти депутатів із більшості не було. На вимогу двох фракцій оголосили перерву, під час якої в кулуарах з’явилися деякі досі відсутні народні обранці. Після повторної «переклички» о 18.30 В. Литвин поставив на голосування остаточне схвалення законопроекту про внесення змін до Конституції України з такою поправкою: закон набирає чинності із дня вступу на пост глави держави президента, обраного на чергових виборах, тобто після 31 жовтня 2004 року. За цей варіант проголосували 294 народні депутати із 307 зареєстрованих у залі (фракції «Наша Україна» та БЮТ не реєструвалися), і Голова Верховної Ради оголосив вечірнє засідання закритим.
Однак координатор парламентської більшості Степан Гавриш у прямому ефірі на телеканалі «Інтер» заявив, що депутати проголосували не за законопроект №4105, який уже пройшов через Конституційний Суд та чекає на остаточне схвалення, а за... законопроект Олександра Мороза під зовсім іншим номером. До законопроекту №4105 Верховна Рада може повернутися будь-коли до завершення п’ятої сесії.