Нововолинськ — традиційно чисте, доглянуте, але з безліччю соціальних проблем місто. Найболючіша з них — безробіття. Але сьогодні, як відзначив міський голова Віктор СапожнІков, Нововолинськ перебуває на піднесенні. Свідченням цього є те, що ціни на квартири в шахтарському місті за останній рік зросли вдвічі. Найнижчий в області тут і рівень безробіття — 4,8 відсотка, а середньомісячна зарплата — одна з найвищих. А ще кілька років тому дехто хотів навісити Нововолинську ярлик мертвого міста. І на це були певні підстави: припинило діяльність шість шахт, майже повністю зупинилися промислові велети — виробниче об’єднання «Оснастка» і бавовнопрядильна фабрика. Дійшло до того, що сесія міської ради позаминулого скликання навіть прийняла рішення про приєднання Нововолинська до сусідньої Львівської області. На щастя, цього не сталося.

Сьогодні за своїм промисловим потенціалом Нововолинськ поступається лише Луцьку, значно обігнавши такі великі міста обласного підпорядкування, як Ковель і Володимир-Волинський.

Позитивну роль у цьому відіграло прийняття у квітні 2001 року Закону України «Про спеціальний режим інвестиційної діяльності на території пріоритетного розвитку у Волинській області». Завдяки йому місто і підпорядковане йому селище Жовтневе отримали певні пільги в оподаткуванні та сплаті мита при оформленні нових інвестиційних проектів. Лише за минулий рік у розвиток економіки міста залучено майже десять мільйонів доларів США. За короткий період дії закону в Нововолинську створено 19 нових підприємств, серед них 12 — із залученням польського капіталу. Вони виробляють велосипеди, меблі, столярні та косметичні вироби, взуття, харчові продукти. До бюджетів усіх рівнів від їх діяльності за минулий рік надійшло понад 14 мільйонів гривень. І що найважливіше: місто отримало 1467 нових робочих місць. Ще 600 планується створити цього року. В роботі перебуває ще кілька інвестиційних програм, зареєстрованих у грудні минулого року.

— Шкода, що справа, яка так добре розпочалася, гальмується введеним під час прийняття Верховною Радою бюджету на 2004 рік мораторієм на нові інвестиційні та інноваційні проекти в економічних зонах та територіях пріоритетного розвитку на цей рік, — поділився своїми переживаннями Віктор Сапожніков. — Хоча закон приймали на 30 років, а вже на третьому році скасовують. Це не сприяє довірі західних інвесторів ні до України, ні до регіонів. Сподіваюся, що в 2005 році дію закону поновлять і все буде гаразд.

То як працює нова промисловість міста? Дочірнє підприємство «Нововолинський цех ВАТ «Луцьк-Фудз» діє лише два роки. Змонтувавши на виробничих площах збанкрутілого заводу харчових концентратів обладнання для виробництва м’яких маргаринів, які споживачам відомі під торговою маркою «Руна», в 2003 році підприємство виготовило продукції на 33 млн. грн., що становило 15,2 відсотка у загальноміському обсязі. Нині тут впроваджують ще два інвестиційні проекти з виробництва нових видів м’яких маргаринів, білих соусів і рафінованої дезодорованої олії. Кошторисна вартість затверджених проектів становить 8,2 мільйона доларів США. Планується до 150 наявних додатково створити ще 232 нові робочі місця.

Багато років у Нововолинську простоювали без діла, руйнувалися корпуси недобудованого заводу стінових керамічних матеріалів. Сьогодні в них розташована меблева фабрика «БРВ-Україна». Підприємство вражає не лише сучасними технологіями. Фабрика стала справжньою окрасою міста. На її облаштування вже витрачено 8,4 мільйона доларів США, із них 8 мільйонів — іноземних інвестицій. А загальна вартість проекту 12,8 млн. доларів. Уже нині на підприємстві працює 400 осіб, їхня середньомісячна зарплата становить 510 гривень. Згодом чисельність зайнятих на фабриці зросте до 600. Показово: лише за кілька місяців, що діє підприємство, воно вже перерахувало до бюджету 5,1 млн. грн.

Ще за радянських часів нововолинські ковбаси вважалися одними з найсмачніших в області. Сьогодні на базі колишнього м’ясокомбінату створено три товариства з обмеженою відповідальністю — «СМП», «Полтрекс» і «Волиньм’ясо». Перше із них — ТзОВ «СМП» — у вересні 2001 року зареєструвало інвестиційний проект з виробництва варених та напівкопчених ковбас, різних копченостей вартістю 500 тис. доларів США.

Навіть коротке знайомство з новими підприємствами міста свідчить про зміни, які сталися тут після створення території пріоритетного розвитку із спеціальним режимом інвестиційної діяльності. Тож чи варто призупиняти дію закону, реалізація якого дала Нововолинську друге дихання?

Депутати обласної ради на чолі з головою Василем Дмитруком, які провели в Нововолинську виїзне засідання, були одностайні:

Волинська область.

P.S. Віктор Сапожніков відзначає свій день народження. Редакція газети приєднується до численних поздоровлень і бажає йому здоров’я, творчої наснаги, удачі в усьому.