Ранкове і денне засідання 25 березня
Увесь ранок парламентарії присвятили розгляду закону про вибори народних депутатів України. Як відомо, саме цей документ є однією з передумов проходження політреформи.
Спалах емоцій спричинив проект постанови про процедуру розгляду виборчого закону, внесений співголовою тимчасової спеціальної комісії ВР з опрацювання проектів законів України про внесення змін до Конституції України Степаном Гавришем. Деякі депутати, передусім із фракцій «Наша Україна» та БЮТ, вважали, що ця постанова порушує Регламент Верховної Ради, який відводить 12 днів для ознайомлення парламентаріїв із законопроектом і 14 днів для внесення ними поправок.
Юрій Кармазін («Наша Україна») вніс постанову про неприйнятність постанови С. Гавриша щодо виборчого закону. Дехто з опозиційних депутатів також намагався звинуватити тимчасову спеціальну комісію в тому, що вона нібито приймала рішення щодо виборчого закону за відсутності кворуму. В сесійній залі спалахнула бурхлива суперечка. Зокрема, депутат Андрій Шкіль (БЮТ) переконував, що Банкова почала підтримувати пропорційний виборчий закон як передумову проходження політреформи, оскільки ця реформа закріпить панування нинішньої влади. Іван Заєць («Наша Україна») також заявляв, що у намірах прискорити хід політреформи і, зокрема, прийняття нового виборчого закону є «турбота не про народ, а про узурпацію влади». Натомість лідер комуністів Петро Симоненко пояснив дискусію у сесійній залі небажанням деяких депутатів-бізнесменів прийняти пропорційний виборчий закон, бо з ним вони не бачать себе у наступному парламенті. У свою чергу, співголова тимчасової спеціальної комісії Олександр Мороз запевнив, що на засіданні комісії у середу кворум був. Лідер Соцпартії звернувся до соціалістів, комуністів, «нашоукраїнців» та «бютівців» із закликом обов’язково прийняти цей документ, оскільки саме вони були його ініціаторами.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин нагадав депутатам, що на погоджувальній раді лідерів фракцій не було категоричних заперечень проти розгляду виборчого закону. Він пообіцяв суворо дотримуватися норм Регламенту та процедури і закликав парламентаріїв перевести роботу в нормальне русло.
Постанова Ю. Кармазіна про неприйнятність набрала лише 134 голоси депутатів із фракцій «Наша Україна» та БЮТ, натомість постанова С. Гавриша — 266 голосів. Депутати розпочали постатейний розгляд і голосування поправок до виборчого закону в другому читанні, яких надійшло близько тисячі. Постанова депутата Сергія Матвієнкова («Регіони України») про неприйнятність підготовленого до другого читання виборчого закону набрала лише 149 голосів.
Новий закон про вибори народних депутатів України передбачає проведення виборів до парламенту за пропорційною системою. Народних депутатів обирають за виборчими списками від політичних партій у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі. Проектом зменшено прохідний бар’єр для партії з чотирьох до трьох відсотків. Виборчий процес розпочинається за 120 днів до виборів. Для проведення виборів територія України поділяється на 225 територіальних виборчих округів. Кандидатів у депутати може висувати партія чи блок партій, якщо ці партії зареєстровані не пізніш як за рік до виборів. Висування кандидатів у депутати розпочинається за 119 днів і закінчується за 90 днів до виборів. Згідно із законопроектом, партія чи блок мають внести грошову заставу в розмірі 512 500 гривень. Якщо партія чи блок пройшли до парламенту, грошова застава їм повертається. Якщо ні — перераховується до держбюджету. Передвиборна агітація розпочинається за 70 днів до виборів. Усім ЗМІ заборонено агітувати за кандидатів чи віддавати їм перевагу, якщо це не обумовлено угодами.
Обговорення виборчого закону тривало і все денне засідання. За чотири години депутати встигли розглянути лише 112 поправок із 925. Однак народні обранці отримали змогу висловити свої міркування і дати вихід політичним емоціям. Лідер фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук пояснив спротив деяких депутатів новому виборчому закону їхнім неприйняттям конституційної реформи загалом. Але пропорційна виборча система, на його погляд, — це шлях до взаємної відповідальності між урядом і парламентом і в законотворенні, і у втіленні законів у життя. На пропозицію Олександра Мороза парламент проголосував за продовження пленарного дня до завершення розгляду виборчого закону.
На початку пленарного засідання депутати проголосували про проведення парламентських слухань на тему: «Становище жінок в Україні: реалії та перспективи». Головуючий Адам Мартинюк повідомив про вихід із депутатської групи «Народовладдя» народних депутатів Василя Гаврилюка, Ореста Климпуша, Олексія Козаченка, Володимира Шкляра. А Голова Верховної Ради Володимир  Литвин привітав лідера «Нашої України» Віктора Ющенка з народженням сина. У Віктора Андрійовича — це вже п’ята дитина.