Вечірнє засідання 23 березня
Домінантою парламентських дискусій під час вечірнього засідання був пошук причинно-наслідкових зв’язків між зростанням злочинності й корупції та зубожінням населення.
Народні депутати ухвалили в першому читанні запропонований Олександром Турчиновим законопроект про заборону примусового виселення найбільш незахищених верств населення із жилих приміщень, що може перетворити Україну на державу бомжів. До того ж депутати наголошували, що найсумлінніше за комунальні послуги платять пенсіонери, а от платоспроможні і навіть заможні дозволяють собі боргувати перед державою...
Наступний законопроект «Про ціни і ціноутворення» (щодо мораторію на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги), представлений Олександром Турчиновим, органічно доповнював проблему «бомжів», бо, як зауважив народний депутат Андрій Шкіль, квартплата «йде в нікуди» — ніхто нічого не ремонтує, а ціни зростають на тлі безробіття і мізерних пенсій.
Високу температуру дискусій викликали три законопроекти, запропоновані Комітетом ВР з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією — «Про боротьбу з корупцією» (щодо відповідальності членів уряду), «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю» та про впорядкування системи органів, які здійснюють боротьбу з організованою злочинністю.
В обговоренні цих законопроектів якнайактивнішу участь брали представники опозиційних фракцій. У чому причини зростання корупції, — запитували промовці. Чи не в тому, що сьогодні до відповідальності притягують лише дрібних чиновників, зауважив Юрій Кармазін. На думку народного депутата Володимира Пузакова, першими високопосадовими натхненниками української корупції були Леонід Кравчук і Павло Лазаренко. Інші продовжували «традиції», а тому народ України постфактум дізнався, наприклад, що колишній Генеральний прокурор України Святослав Піскун — також корупціонер. «А де був Президент раніше?» — ставить далебі не риторичне питання Володимир Пузаков.
Наполягаючи на негайному ухваленні цих законопроектів, зокрема щодо відповідальності членів уряду за корупційні дії, народні депутати від різних політичних блоків були одностайні у песимізмі. Немає сенсу говорити про ці законопроекти, зазначив Володимир Яворівський, адже чинна влада лише декларує боротьбу з корупцією, тим часом «прем’єр може красти безкарно».
В результаті за законопроект щодо відповідальності членів уряду проголосували аж... 187 народних депутатів.
Відтак проект постанови про заходи щодо захисту внутрішнього ринку від імпорту цукру та цукросировини, насіння цукрових буряків не викликав особливих застережень і заперечень. Народні депутати підтримали його під ностальгічні спогади про великі цукрові заводи України, які нині «лягли». Тим часом цукор — «біла валюта». Чому ж його завозять із Молдови чи Грузії? Питання відкрите.
Насамкінець парламентарії підняли віковий ценз молодого громадянина України — до 35 років. Це дасть змогу молодим сім’ям «встигнути» отримати державні пільги на придбання житла.