Ранкове і денне засідання 24 березня
Із запропонованого розкладу пленарного засідання стало зрозумілим, що парламентарії не оминуть гострих дискусій. Крім запланованих до обговорення законопроектів, народним депутатам пропонувалося внести до порядку денного та прийняти рішення з проектів аж восьми постанов Верховної Ради. Серед них — постанова про розгляд у другому читанні проекту закону про вибори народних депутатів та про порядок розгляду законопроектів за номерами 5036 і 5037 (доповідь співголови тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з опрацювання проектів законів України про внесення змін до Конституції Степана Гавриша).
Уже під час «розминки», оголошення запитів, заяв, повідомлень, внесення пропозицій парламентарії Роман Зварич і Анатолій Матвієнко від імені блоку «Наша Україна» висловилися категорично проти внесення до порядку денного згаданих питань, вбачаючи в цьому, за словами Романа Зварича, «кричуще порушення Регламенту» та «влаштовану гонитву навколо конституційних реформ». До того ж Анатолій Матвієнко застеріг, що опозиція не давала приводу для порушення Регламенту, але більшість «штовхає її на це».
Резонансно прозвучала в сесійній залі й заява народного депутата Олега Зарубінського (НДП), який узагальнив численні нарікання українських громадян, що зазнають морального приниження у Росії, куди вони виїжджають на заробітки чи до родичів. Порушення прав людини, моральні збиткування пов’язані з процедурами реєстрації українців, які застосовує щодо них російська влада. Народний депутат вважає, що їх можна розцінити як зневагу до громадян сусідньої держави. Це питання має стати пріоритетним у стосунках між нашими країнами, бо йдеться про інтереси мільйонів громадян, переконаний парламентарій. (До речі, як зазначив Микола Нощенко, нині майже сім мільйонів українців працює за кордоном).
Із різкою заявою від імені СПУ виступив народний депутат Леонід Вернигора, котрий охарактиризував перший етап пенсійної реформи як «відвертий глум з боку влади над тими, хто чесно й сумлінно працював усе життя на державу».
Після оголошених заяв сесія розпочала розгляд порядку денного. З доповіддю про проект закону про приєднання до Конвенції про тимчасове ввезення виступив перший заступник Голови Державної митної служби Михайло Іванюк. Співдоповідав голова підкомітету Комітету ВР з питань європейської інтеграції Сергій Касьянов. Приєднатися до конвенції означає уникнути багатьох митних формальностей під час ввезення зразків товарів на міжнародні виставки, ярмарки тощо. Приєднання сприятиме розвиткові торгівлі, економіки, науки і стане «входженням у цивілізоване поле європейських стандартів». За приєднання до конвенції проголосували 374 народних депутати.
До перерви сесія ратифікувала угоду між Кабміном України та урядом Литовської Республіки про співробітництво в галузі запобігання надзвичайним ситуаціям та щодо ліквідації їх наслідків.
Після цього народні депутати розпочали обговорення найпринциповішого і надзвичайно гострого моменту сесійного дня. Непримиренне протистояння спричинило обговорення питання про включення до порядку денного проекту постанови про роботу Верховної Ради 24 і 26 березня. Нею передбачалося обговорити і одразу прийняти рішення з низки важливих питань. Це — проект закону про вибори народних депутатів (друге читання), про внесення змін до Регламенту Верховної Ради, до календарного плану проведення п’ятої сесії тощо.
Однак постанова про роботу Верховної Ради 24—26 березня не набрала необхідної кількості голосів. За неї проголосувало 188 народних депутатів.
Натомість Верховна Рада ухвалила зміни до Регламенту, згідно з якими парламентарії голосуватимуть щодня після розгляду законопроектів.
На початку ранкового засідання народні обранці привітали з днем народження свого колегу Леоніда Співачука (на знімку).