Вечірнє засідання 18 березня
Спалах емоцій спричинив у сесійній залі заклик народного депутата Ярослава Сухого повернутися до розгляду проекту закону «Про розвиток автомобільної промисловості України» з пропозиціями Президента України. На денному засіданні цей документ не набрав потрібної кількості голосів. Каменем спотикання було те, що глава держави запропонував узяти за основу не правила, встановлені Митним кодексом, а інші критерії визначення країни походження автомобілів, мотоциклів, комплектувальних виробів і запчастин до них. А від того, за якими принципами машину вважати українською, залежить, чи дістануться пільги в оподаткуванні. Дискусія закінчилася повторним голосуванням. Але одразу після схвалення цього законопроекту Голові Верховної Ради на вимогу опонентів запропонованих главою держави змін довелося оголосити півгодинну перерву. Претензії до законопроекту Сергій Соболєв пояснив тим, що в ньому «фактично пролобійовано окремою фінансово-промисловою групою створення окремих преференцій лише для конкретних підприємств», а мета — «завозити в Україну елітні автомобілі та продавати за заниженими цінами».
400 голосів набрала під час голосування нова редакція проекту закону про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України». Намагання Юрія Кармазіна та деяких інших депутатів перенести на пізніше остаточне схвалення цього документа не завадило прийняти його в цілому. Новий закон про вибори глави держави відрізняється від чинного закону скороченням терміну передвиборної кампанії зі 180 до 120 днів, встановленням норми повернення грошової застави у разі реєстрації кандидата, зменшенням кількості підписів, які має зібрати кандидат на свою підтримку, та використанням прозорих урн для голосування. Згідно із законом кандидата на посаду Президента України може висувати партія, зареєстрована не пізніш як за рік до дня виборів, або виборчий блок партій.
Прийнято за основу проект закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних голів». Основна новація полягає в тому, що вибори депутатів, крім сільських та селищних рад, пропонується проводити на пропорційній основі. Це й зумовило найбільше критичних зауважень, які лунали й після голосування. Народний депутат Сергій Матвієнков нагадав, що чимало людей не підтримують жодної партії, і зауважив з іронією, що дивується, як це автори законопроекту не ввели пропорційну систему виборів, яка «повністю руйнує систему органів самоврядування», ще й для села.
На вечірньому засіданні було прийнято низку законопроектів, стосовно яких вніс свої пропозиції Президент України. Це, зокрема, стосується порядку обрання на посаду та звільнення з посади професійного судді, охорони археологічної спадщини, передачі колекції образотворчого мистецтва «Градобанку» в державну власність, загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського союзу.
У першому читанні розглянуто законопроекти «Про цінні папери і фондову біржу», про внесення змін до деяких законів щодо ставок ввізного мита, відбулася дискусія з приводу різних підходів до охорони майна банків. Прийнято постанову про підсумки оздоровлення дітей влітку минулого року та про заходи Кабінету Міністрів з організації відпочинку та оздоровлення дітей влітку цього року.