Ранкове засідання 19 березня
Народні депутати обговорили законопроект про сільськогосподарський перепис. Як зазначив голова Державного комітету статистики Олександр Осауленко, метою проведення такого перепису є отримання цілісної об’єктивної та достовірної інформації стосовно різноманітних характеристик сільського господарства. Він запевнив: отримані дані є конфіденційною інформацією, охоронятимуться у встановленому порядку і використовуватимуться лише для статистичних цілей.
Однак народні депутати висловили занепокоєння, що збір інформацій може бути сприйнято як спробу держави ввести додаткові податки. Комуністи Анатолій Оржаховський та Володимир Новак звернули увагу присутніх на те, що переписувати немає чого — все розвалено. Депутатів підтримав і представник фракції «Народний вибір» Василь Надрага. Він зазначив, що під час перепису можливий опір населення. Проте доповідач переконував: три роки тому під час перепису населення люди засвідчили готовність до співпраці. На що головуючий Перший заступник Голови ВР Адам Мартинюк пожартував: «Одна річ, коли йдеться про мою освіту, інша — коли йдеться про моє порося». Профільний комітет, думку якого оприлюднив Павло Сулковський, запропонував парламентаріям підтримати законопроект. «Нашоукраїнець» Юрій Кармазін наголосив, що він підтримає документ після усунення недоліків. Мовляв, до тимчасового персоналу для підготовки і проведення сільського перепису можна залучати осіб від 16 років, а у разі виконання певних вимог — навіть від 14.
Народні обранці обговорили також проект закону про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою.
А на початку ранкового засідання Адам Мартинюк привітав із днем народження Євгена Жовтяка та повідомив про входження щойно обраного народним депутатом Валерія Чичкова до фракції БЮТ.