Ранкове і денне засідання 4 березня
На початку пленарного засідання парламентські фракції БЮТ, СПУ і «Наша Україна» після 30-хвилинної перерви звернулися до народних депутатів із проханням розглянути і схвалити на вечірньому засіданні постанову Верховної Ради про заборону будь-яких перевірок ЗМІ у передвиборний період. Голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Микола Томенко («Наша Україна») висловив стурбованість з приводу ситуації у сфері вітчизняних мас-медіа, зокрема, у зв’язку з черговою трагічною загибеллю журналіста в Полтаві, закриттям радіо «Континент» та «Радіо-рокс», зникненням з ефіру «Радіо «Свобода», ситуацією довкола газети «Сільські вісті» та судового позову до парламентської газети «Голос України». Голова Верховної Ради Володимир Литвин не заперечив проти розгляду парламентом питання про ситуацію у ЗМІ та постанови про накладання мораторію на перевірку преси під час передвиборної кампанії.
Перейшовши до розгляду питань за порядком денним, парламент проголосував за дострокове припинення повноважень народних депутатів України Михайла Павловського у зв’язку з його смертю та Сергія Ківалова, котрого обрано Головою Центральної виборчої комісії України.
Депутати внесли до порядку денного питання про виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України: «Відкритість, дієвість, результативність».
Схвалено низку постанов про проведення днів уряду у Верховній Раді: так, у квітні на день уряду буде винесено питання про стан пенсійного забезпечення та пенсійного страхування в нашій державі, у травні —про дотримання вимог законодавства щодо підтримки агропромислового виробництва та пріоритетності соціального розвитку села у 2004 році, у червні — про стан і перспективи розвитку інноваційної діяльності.
9 березня цього року минає 190 років від дня народження генія українського народу Тараса Шевченка. З метою вшанування його пам’яті Верховна Рада схвалила постанову про урочисте відзначення цієї дати. Парламент, зокрема, рекомендував Кабінету Міністрів вирішити разом з Київською міськдержадміністрацією питання про виділення місця для будівництва спецсховища рукописної спадщини Т. Шевченка та інших класиків української літератури на території Національного музею Т. Шевченка; підтримати ініціативу громадськості щодо будівництва храму біля підніжжя Чернечої гори у Каневі. А також передбачити будівництво у Києві музейного комплексу «Мистецький арсенал» та культурно-інформаційного центру «Шевченківський дім».
Розгляд у другому читанні проекту Цивільного процесуального кодексу України перенесено на 18 березня. Як зазначив Володимир Литвин, опрацювання цього кодексу ще потребує додаткового уточнення і значної технічної роботи. Глава парламенту наголосив, що Цивільний процесуальний кодекс має розглядатися у Верховній Раді одночасно з Адміністративним процесуальним кодексом.
Схвалені у цілому зміни до деяких законодавчих актів стосовно місцевої міліції передбачають, що місцева міліція утворюватиметься за рішенням органів місцевого самоврядування на підставі подання місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів рад погоджено з МВС.
А схвалені в цілому зміни до закону «Про нафту і газ» доповнюють перелік видів спеціальних дозволів на користування нафтогазовими надрами, дозволом на геологічне вивчення цих надр із подальшою промисловою розробкою виявлених родовищ. Отже, в єдиному дозволі поєднано геологічне вивчення нафтогазових надр та промислову розробку родовищ. Зміни до Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» щодо надання безвідсоткових позик безробітним для організації підприємницької діяльності спричинили низку гострих зауважень у народних депутатів, тому його відправлено на повторне друге читання.
На денному засіданні після обрання суддів депутати прийняли зміни до закону про державну соціальну допомогу дітям-інвалідам та інвалідам з дитинства. Згідно з ними, одинокі матері (батьки) отримають право на призначення надбавки на догляд за дитиною-інвалідом незалежно від середньомісячного доходу сім’ї та роботи. Повторно розглянувши з пропозиціями Президента України парламент затвердив Загальнодержавну програму розвитку малих міст, урахувавши всі зауваження глави держави.
У першому читанні схвалено нову редакцію закону про прокуратуру та законопроекти про забезпечення молоді першим робочим місцем, а також проект закону про зброю. Під час обговорення депутати визнавали, що законопроект про зброю ще далекий від досконалості, але оскільки чинне законодавство України досі не регулює обіг зброї в нашій державі, краще мати недосконалий закон, аніж ніякий.
На денному засіданні парламент також прийняв постанови про інформацію уряду щодо збереження та цільового використання об’єктів соціального призначення під час їх приватизації та в післяприватизаційний період та постанову про звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2003 рік. За словами голови інформаційного комітету ВР М. Томенка, звіт Нацради взято до відома, але парламент має прискорити прийняття нової редакції закону про Національну раду.
На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин привітав з днем народження народного депутата В’ячеслава Анісімова (на знімку).