Ранкове засідання 2 березня
Депутати розпочали день із дружного прийняття рішень з обговорених питань. Проте одразу дали зрозуміти, що ці рішення будуть неоднозначні. Так, більшість сесійної зали не погодилася із думками профільних парламентських комітетів з приводу законопроектів про ліцензування діяльності з проведення фумігації (знезараження) підкарантинних матеріалів, а також про зміну загальної структури і чисельності Міністерства внутрішніх справ України.
У першому випадку опоненти побачили спробу чиновника нажитися на видачі ліцензій на роботи, які й без таких дозволів треба проводити. У другому — засвідчили, що недавній вибух у Дарницькому райсуді Києва не позбавив їх тверезого підходу до того, чи доцільно підпорядковувати підрозділи судової міліції Міністерству внутрішніх справ. Проекти прийняли за основу, але не в цілому, як того просили профільні комітети. За основу схвалено і два законопроекти, які передбачають внесення змін до Закону «Про поштовий зв’язок». Ідеться про пересилку простих листів та про вихідні дані на письмову кореспонденцію.
Принципово парламентарії поставилися до двох законопроектів про особливості приватизації державного пакета акцій у компанії «Укртатнафта». Перший депутатський проект не здобув належної кількості голосів, а другий набрав лише два голоси «за». Документи вважаються відхиленими. А ось під час голосування за внесення змін до Закону «Про угоди про розподіл продукції» (щодо видобутих корисних копалин), на думку народних депутатів, їхнім колегам принциповості забракло. Законопроект попередньо схвалено, але навіть після цього представники лівих фракцій, зокрема Валентина Семенюк, наголошували, що наше національне багатство — корисні копалини — чиновниками за хабарі буде віддано іноземцям. Нехай, сказали вони, парламентська більшість у цьому разі бере відповідальність на себе.
Та чи не найрезонанснішим рішенням на ранковому засіданні було голосування за проект постанови, який передбачає невідповідність деяких положень урядової постанови від 20 листопада 2000 року. Нагадаю, була можливість скасувати штучне зниження урядом приблизно на 30 гривень розміру середньої заробітної плати, внаслідок чого широко розрекламована пенсійна реформа звелася до «пшику». Тобто сьогодні депутати мали нагоду, прийнявши постанову ВР, повернутися до вищої середньомісячної зарплати, з якої вони і виходили свого часу, приймаючи рішення про пенсійну реформу. На жаль, за прийняття парламентської постанови проголосувало 192 депутати. Багато хто із їхніх опонентів висловив глибокий сумнів з приводу налаштування парламенту на продуктивну роботу. До речі, ця постанова ВР передбачала прийняття змін до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (з приводу середньої заробітної плати). Таких законопроектів запропоновано аж шість.
Натомість парламент схвально поставився до двох законопроектів, що передбачають зміни до чинних норм про загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Зокрема, підвищення мінімальних розмірів соціальних виплат найнезахищенішим верствам населення. Скажімо, пропоновано вдвічі збільшити виплати в разі народження дитини, підвищити виплати тим, хто доглядає за малими дітьми, тощо.
На початку сесійного засідання парламентарії вшанували хвилиною мовчання пам’ять народного депутата Михайла Павловського. Голова Верховної Ради привітав з днем народження народних обранців Олександра Лещинського, Анатолія Семиногу.