Засідання 20 лютого
Зранку розглядали законопроект про зміну загальної структури і чисельності МВС, тож недавній вибух у Дарницькому райсуді Києва прийшовся, хоч як це цинічно буде чути, до речі. Йшлося про спецпідрозділи міліції, покликані забезпечити безпеку працівників суду, учасників кримінального судочинства, членів їх сімей. У цифрах і сумах, наведених доповідачем, заступником Міністра внутрішніх справ Михайлом Корнієнком, цей проект має такий вигляд: 10 тисяч працівників судміліції і 107 мільйонів гривень додаткових витрат з дежбюджету на їх утримання.
Незважаючи на підтримку законопроекту профільним парламентським комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутати поставилися до документа неоднозначно. Одні побачили у цьому спробу МВС заручитися додатковими важелями впливу на суд (за принципом, «що везе, те й гризе») і тому вважають за доцільніше підпорядкування судової міліції мін’юстівській структурі. Інші виходили з економічних аргументів. Комуніст Володимир Пузаков зауважив, що коли на утримання судової міліції виділено 15 мільйонів гривень замість 100 мільйонів, то якої роботи від неї можна чекати нинішнього року, адже МВС і без того скаржиться на недофінансування. «Нашоукраїнець» Юрій Кармазін, окрім іншого, запропонував добирати кадри для цієї служби насамперед із числа скорочених офіцерів Збройних Сил.
Не менш активно депутати, які залишилися в залі, обговорювали і внесення змін до Закону «Про поштовий зв’язок» (зменшення ваги простих листів до 50 грамів), доповнення до Закону «Про порядок направлення підрозділів Збройних Сил України до інших держав». «Гарячі» аргументи лунали і під час обговорення особливостей приватизації державного пакета акцій в «Укртатнафті».
Працюючи без півгодинної перерви, парламентарії зекономили час для традиційного питання «Різне». А саме «різне» лунало з уст представників опозиційних сил як одностайне «Ні!» нинішній ситуації в державі. Насамперед продекларованій стабільності, яку Лілія Григорович саркастично бачить у стабільній «середній зарплаті у 205 гривень, найменшій у Європі та СНД пенсії, у підвищенні пенсій на 2 — 3 — 6 гривень...». Фракція СПУ нагадала про загрозу зриву весняно-польових робіт, адже село, як зазначається в її заяві, залишилося без пально-мастильних матеріалів, міндобрив, засобів захисту рослин. Чимало заяв депутатів пролунало з приводу закриття українських ЗМІ, передусім «Сільських вістей».
Однак завершили цьоготижневу роботу на передсвятковій ноті. Головуючий на засіданні Адам Мартинюк вітав, як він висловився, всіх захисників Вітчизни. Депутати можуть передати ці вітання справжнім чоловікам-виборцям, адже останній тиждень лютого вони працюють у виборчих округах і зберуться в сесійній залі аж 2 березня.