У селі Зміїнець, що біля Луцька, кілька років діє приватне підприємство «Інвід», яке переробляє пластмасу і полімерну плівку.
Очолює його Віктор Мазаєв, досвідчений фахівець з переробки пластмас. До недавнього часу — виконавчий директор спільного українсько-словацького підприємства «Луцькхім», яке спеціалізується на виробництві пакувальних плівок. Команда «Інвіду» — він і ще кілька фахівців, які мають за плечима багаторічний досвід з переробляння полімерних матеріалів.
Сировина на «Інвід» переважно надходить із підприємств, які отримують багато продукції в пакувальних матеріалах. Зокрема, «Волиньхолдинг» (більш відоме своєю торговельною маркою «Торчин-Продукт»), «Луцьк-Фудз», Луцький спирто-горілчаний комбінат, завод «Луцькпластмас». Майже тонну використаних шприців щомісяця здають сюди лікувальні заклади області. Раніше їх вивозили на звалища. Окрім того кожного місяця десятки тонн відходів пластмаси і плівки привозять заготівельники, які збирають їх у населення.
Віктор Мазаєв переконаний, що темпи виробництва пакувальних матеріалів, щороку зростаючи на 50 відсотків, збережуться і в найближчі п’ять років. А це означає, що сировинне джерело не вичерпається.
Наприклад, пластикові пляшки з-під напоїв. Майже мільйон їх зібрали минулого літа заготівельники підприємста «Інвід» лише на березі озера Світязь. Але це тільки сота частина того, що викидають щороку з кожної оселі. А ці пляшки зберігаються в грунті сотні років. Саме вони є одним із найбільших забруднювачів довкілля — це три чверті вмісту сміттєзвалищ. Поки що «Інвід» лише подрібнює полімерні відходи і виготовляє з них гранули, які надсилає для подальшого використання на інші підприємства. Однак так триватиме недовго: бізнес-планом передбачено запровадити на «Інвіді» завершений виробничий цикл. Уже цієї весни підприємство розпочне випуск пластмасових труб. Трохи згодом — тарних ящиків, плівки для нехарчових продуктів, дорожних стовпчиків, черепиці. Останню вже виготовляють у Тернополі. Вона на 40 відсотків складається з полімерів і на 60 — з піску. Гарний на вигляд і за своїми характеристиками покрівельний матеріал: міцний, довговічний, пожежобезпечний. Нині щомісяця «Інвід» переробляє 50 тонн полімерних відходів, а згодом року плановано цей показник подвоїти. Організовуватимуть мобільні бригади зі збирання та первинного переробляння в районах області.
Але такому невеликому підприємству, як «Інвід», де нині лише 13 працюючих, самому не впоратися з горами сміття. Левову частку візьме на себе обласне управління державної компанії «Укрекокомресурси». Передбачено створити три його виробничі дільниці в містах Луцьку, Ковелі, Нововолинську. Вони матимуть євроконтейнери для роздільного збирання ТПВ, спеціальний транспорт, сортувальні комплекси, навчальні екоцентри. Начальник управління Ніна Брель розповіла, що роботи в цьому напрямку вже тривають. Закуплено вантажний автомобіль МАЗ для перевезення і 30 євроконтейнерів для збирання ТПВ, кілька електронних ваг, причіп, прес, оргтехніку. Робиться це на кошти, які перераховують управлінню підприємства за ввезення на територію області пакувальних матеріалів і тари.
Торік на Волині стали до ладу п’ять нових полігонів твердих побутових відходів, будується ще два. На це з обласного бюджету витрачено майже півтора мільйона гривень. Утім полігони могли б заповнюватися вдвічі і, навіть, втричі повільніше, якби в області змогли як слід налагодити збирання і переробляння ТПВ. Лише біля кількох будинків в обласному центрі стоять контейнери для роздільного збирання паперу, скла, пластмаси і плівки. Та використовують мешканці їх не за призначенням: важко поки що дається наука сортування сміття. Таку звичку треба ще виховувати. І оце найскладніше. Поки що. Може, програма й допоможе.
Волинська область.