Вечірнє засідання 27 листопада
Верховна Рада України ухвалила Державний бюджет на 2004 рік. За поданий Кабінетом Міністрів проект у другому читанні та в цілому проголосували 234 народні депутати. Постанову про неприйнятність цього документа підтримали 195 народних депутатів.
Доходи держбюджету на 2004 рік становлять 60 мільярдів 702 мільйони гривень, видатки — 64 мільярди 192 мільйони гривень. Дефіцит держбюджету затверджено у розмірі 3 мільярдів 429 мільйонів гривень. Доповідач, Перший віце-прем’єр-міністр, Міністр фінансів Микола Азаров акцентував увагу на збалансованості головного фінансового документа країни та на тому, що після першого читання доходну частину бюджету збільшено на 2,5 мільярда гривень. За його словами, цього вдалося досягти завдяки уточненню прогнозних макроекономічних показників, зростанню акцизних та митних зборів. М. Азаров заявив, що порівняно з проектом, поданим на перше читання, на 1,1 мільярда гривень збільшено соціальні видатки, додаткові ресурси буде спрямовано на відновлення міжбюджетних співвідношень з оплати праці (понад 1 мільярд гривень), на компенсацію втрат доходів місцевих бюджетів (600 мільйонів гривень), на погашення заборгованості із заробітної плати шахтарям (300 мільйонів гривень). Подякувавши народним депутатам за встановлення нових розмірів мінімальної заробітної плати (205 замість 237 гривень), М. Азаров пообіцяв, що уряд поступово наближатиме цю величину до прожиткового мінімуму та що наступного року буде погашено всі соціальні заборгованості.
Проте народні депутати запитували, чи можна назвати бюджет соціальним, якщо він, зокрема, передбачає 20-відсоткове зростання цін на лікарські засоби, практично зупиняє фінансування наукової та інноваційної діяльності, скасовує пільги для сільгоспвиробників та книговидавців? Відповідаючи на ці та інші запитання, М. Азаров запевнив, що реально рівень доходів збільшиться.
А голова Комітету ВР з питань бюджету Петро Порошенко заявив: аналіз бюджету показує, що, попри зростання доходів бюджету, соціальні видатки скорочуються. Бо в умовах зростання цін та збільшення прожиткового мінімуму на 32 гривні знижено мінімальну заробітну плату, бо уряд скасував пільги для селян, і тепер з них планують здерти 600 мільйонів гривень.
На думку народного депутата Віктора Пинзеника («Наша Україна»), котрий представляв постанову про неприйнятність проекту бюджету, прихований резерв бюджету містить майже 6 мільярдів гривень. Катерина Ващук (фракція Аграрної партії), підтримуючи проект бюджету, закликала повернутися до ухвалення законопроекту № 4000-1 та повернути селянам пільги з ПДВ. Олександр Баранівський (СПУ), представляючи постанову про неприйнятність ст. 83 проекту бюджету, запитував, чому на бюджетних рахунках казначейства лежать без руху 9 мільярдів гривень, котрі буде задіяно з січня наступного року, та чому уряд не індексує відповідно до зростання цін зарплати та пенсії.