Соціологічні опитування переконують, що виборців найбільше обурює, коли їхній обранець забуває про передвиборні обіцянки, нехтує зустрічами з громадянами свого округу. Про таких кажуть: «Замість діла тільки слова».

Та не так будує свою роботу депутат Львівської обласної ради Дмитро Мельник. Своїх виборців він приймає щотижня по п’ятницях та суботах. Мешканці округу, що на Стрийщині, переконалися: депутат живе їхніми турботами. Тому й звертаються до нього по допомогу. А відтак і депутатський рейтинг у Дмитра Степановича високий.

Сприяло цьому і те, що в скрутний для селян області рік депутат подарував газдам свого виборчого округу чотири комбайни різних модифікацій. Тому фермери округу не тільки впоралися з усіма сільгоспроботами, а й надали cусідам вчасну допомогу в збиранні врожаю.

Дмитро Мельник уже третій рік очолює Львівську дирекцію ВАТ «Укртелеком». Він — заслужений працівник сфери послуг України, кавалер срібного ордена «За трудові досягнення» ІV ступеня. На початку року дирекцію «Укртелеком» визнано кращим підприємством Львівської області в галузі зв’язку в конкурсі «Галицький рицар».

Цей успіх прийшов не випадково. Якщо до 2000 року підприємство вводило щорічно в експлуатацію нові АТС потужністю 7—9 тисяч ємностей, то минулого — їх введено майже 29 тисяч. Водночас на нові АТС, лінії, номери щорічно витрачалося 5—7 млн. грн. У 2001 році — вже 27 млн. грн, а торік інвестиції у розвиток телефонізації області сягнули майже 58 млн. грн.

Цифри свідчать і ще про один цікавий факт. Якщо сьогодні собівартість встановлення телефону по Україні в середньому становить 2600 грн., то на Львівщині —всього 1900 грн. Але за встановлення телефону мешканець села платить лише 160 грн., а городянин — 200 грн. Тобто левову частку витрат підприємство бере на себе.

— Але, можливо, всі ці досягнення негативно позначаються на самих зв’язківцях? — цікавлюся в Дмитра Мельника.

— У жодному разі, — заспокоює він. — Умови праці в нас сучасні, заробіток щороку зростає не менш як на 100 грн. На сьогодні це в середньому — 600—700 грн. на місяць. А з нового року зарплата ще побільшає.

— Чи відчуває підприємство вдячність земляків за турботу?

— Від більшості наших клієнтів — так. Але є люди, що звикли лише брати, жити тільки для себе. Це боржники та крадії телефонних розмов. Саме такі «винахідники» незаконно під’єднуються до сусідів, телефонують «на халяву» з установи або від родичів, коли господарів немає в помешканні. А потім ми як справжні детективи з’ясовуємо правду.

Лякає й безкарність телефонних вандалів. Це вони нищать сучасні телефонні апарати, виривають слухавки, ріжуть кабель.

Такі «любителі телефонних розмов» тільки в центрі Львова щомісяця пошкоджують та нищать понад 200 таксофонів. А якщо помножити цю цифру на кількість мікрорайонів, сіл і міст області...

Непокоїть Дмитра Мельника й борг бюджетних установ перед підприємством. На сьогодні він сягає більш як 24 млн. грн. Та й борг за радіотрансляцію становить близько 80 тис. грн. на місяць, а за рік набігає аж мільйон збитку, хоча місячна абонплата — лише 50 копійок.

Погодьтеся, тут є над чим замислитися нашим шановним народним обранцям. Уже давно настав час розглянути у стінах Верховної Ради ці гострі питання.