Мабуть, уперше за піввіковий період свого існування Харківська обласна державна телерадіокомпанія призупинила телевізійне і радіомовлення. З п’ятниці на екрані замість звичних передач — німа заставка «Ми страйкуємо». Не виходять у ефір і радіопередачі. Рішення про страйк було ухвалено несподівано. З ранку трудовий колектив як звичайно прийшов на роботу, але вже до обіду провів збори, на яких і було прийнято безпрецедентне рішення — оголосити безстроковий страйк до повного, офіційного задоволення вимог страйкарів.

Що ж змусило харківських телевізійників і журналістів радіо піти на такі рішучі дії? На зібраній з цього приводу прес-конференції генеральний директор ХОДТРК В’ячеслав Новиков заявив, що колектив стомився від постійного тиску з боку керівництва підприємства «Держпром», де телекомпанія орендує приміщення для редакцій і телестудій, від бездіяльності місцевої влади в цій тривалій суперечці. Останньою краплею, що переповнила чашу терпіння, стало, очевидно, повідомлення підприємства «Держпром» про те, що воно припиняє подачу тепла телекомпанії у зв’язку з величезним боргом у комунальних платежах.

Борг у 1156406 гривень ТРК начебто визнає, але вважає його необґрунтованим і не один раз намагалася цей рахунок оспорювати в суді. В одному випадку рішення нібито було на її користь, в іншому — на користь підприємства «Держпром». Судовий процес затягнувся, йому не видно кінця і краю, а холодні батареї напередодні осінніх заморозків — річ цілком реальна і надто вже відчутна.

Керівник ПЕП «Держпром» Микола Чехунов (завідувач господарських справ обласної держадміністрації), навпаки, вважає свою вимогу законною і гадає, що ніхто, зокрема й телебачення, не повинне мати жодних пільг і зобов’язане платити за спожиті енергоносії за рахунками до копійки.

Треба сказати, що харківська телекомпанія, зі слів її керівника, єдина в Україні, що перебуває на умовах оренди. Вони для неї нестерпні, і всі кошти ідуть тільки на оплату рахунків. Колектив готовий узяти приміщення в оперативне управління, це коштувало б йому набагато дешевше, але такої готовності не висловлює обласна державна влада.

Чому? Чому вона так недбайливо ставиться до свого відеорупора? Це запитання видається мені основним і відповідь на нього може бути ключем до розгадки того, що відбувається сьогодні за заставкою «Ми страйкуємо».

Припущення перше. Обласну адміністрацію не задовольняє рівень роботи журналістів телеканалу. Не так давно там було здійснено значні кадрові перестановки, але вони істотно не вплинули на рівень телерадіомовлення. Отже, перестановки були не ті, і влада, мабуть, має намір ще повернутися до свого телеканалу, тим паче що незабаром президентські вибори. Благодатніший ґрунт для крутих змін, аніж страйкуючий колектив, важко придумати.

Припущення друге. Усі телевізійні частоти в регіоні давно поділено і роздано, але їх усім не вистачає. Особливо напередодні виборів. Чому не підібрати те, що так погано лежить? І приставка «держтелебачення» — навряд чи зупинить чиїсь ретельно продумані плани. Чималий борг — гарний аргумент, а страйк — і геть ідеальний привід розібратися з державним телеканалом, що здумав здіймати бунт на кораблі. Тим більше, що журналісти, напевно, вчинили необачно, не погодивши свої дії з буквою Закону і не попередивши про страйк бодай своїх господарів.

Харків.

Як повідомив «Голосу України» директор Департаменту телебачення і радіомовлення Микола Дудка, Державний комітет звертався до представників влади різних рівнів, щоб розв’язати цю проблему, однак порозуміння між двома структурами так і не вдалося досягти. Микола Дудка зазначив, що, якоюсь мірою, телевізійники мають рацію, адже працюють в умовах, неприпустимих для державної ТРК.