Денне засідання 17 жовтня
Під час денного засідання парламентарії розглянули проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері поводження з відходами». Як зазначив Міністр охорони навколишнього середовища Сергій Поляков, мета законопроекту — більш повна реалізація правових механізмів, закладених у статтях Закону «Про відходи» та інших законодавчих актах. Внести зміни передбачено до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Закону «Про охорону навколишнього природного середовища» та деяких інших.
На думку голови підкомітету Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Юрія Ширка, прийняття закону сприятиме створенню розгалуженого взаємопов’язаного правового поля щодо повної реалізації законодавчих актів.
Юрій Кармазін із фракції «Наша Україна» зауважив, що оскільки документом пропонується встановити відповідальність громадян та посадових осіб за порушення вимог безпеки у вигляді штрафів, а це фактично зміни до Адміністративного кодексу, то логічно було б з цього питання доповідати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Депутат також наголосив, що відповідно до законопроекту звужуються права органів місцевого самоврядування. Якщо раніше до їх повноважень належало визначати території для складування, зберігання та розміщення виробничих, побутових відходів, то нині місцеві ради мають право лише визначати території для розміщення відходів. Екологічний комітет, як і більшість депутатів, схилився до того, що необхідно прийняти проект закону за основу з подальшим доопрацюванням.
Водночас проект закону «Про упаковку та відходи упаковки» не був схвалений більшістю депутатів. Віталій Мойко з фракції «Трудова Україна» наголосив, що документ не пропонує нічого нового у сфері поводження з відходами упаковки, а також не дає можливості створити ефективну загальнонаціональну систему поводження з відходами, а лише встановлює обмеження у здійсненні підприємницької діяльності. Його підтримав і «нашоукраїнець» Юрій Кармазін. Його колега по фракції Євген Гірник висловив занепокоєння щодо такої ситуації: «Коли ми приймемо кодекс про відходи, екологічний кодекс і обговорюваний законопроект, то вийде так, що всі ці закони існуватимуть самі по собі, а відходи — самі по собі». І зазначив, що документ потребує відповідних програмних матеріалів і відповідного контролю за виконанням цих програм. Законопроект, як і попередній, було направлено на доопрацювання.
Стосовно проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запобігання пропаганді терористичних актів)», то більшість парламентаріїв висловилася, що закон приймати не можна, принаймні, доки не буде розтлумачено вживані терміни.
Народні обранці розглянули проекти законів «Про внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (щодо порядку заповнення виборчого бюлетеня)» та «Про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності за порушення строків розгляду депутатських звернень)».