В урочищі Лопатень Ківерцівського району нещодавно відбувся обласний зліт партизанів і підпільників. Місце його проведення вибрано не випадково, адже в роки війни тут дислокувався партизанський загін Героя Радянського Союзу Дмитра Медведєва. Звідсіля йшов на завдання мужній розвідник Герой Радянського Союзу Микола Кузнецов. Сьогодні на місці партизанської стоянки розташовано меморіальний комплекс і музей партизанської слави. На традиційну зустріч зі всієї області прибули майже двісті колишніх народних месників.

Привітати ветеранів приїхали Герой України, голова обласної державної адміністрації Анатолій Француз, заступник голови обласної ради Василь Струк, голови усіх райдержадміністрацій, мешканці довколишніх сіл, делегації міст і районів.

— До весни 1942 року на Волині діяли сім партизанських загонів, підпільні групи й організації, які створили Олександр Філюк із села Клубочин Ківерцівського та Юзеф Собесяк із Маневицького районів, Іван Приходько з села Ветли Любешівського району. Біля села Кортеліси також був партизанський загін, його організували місцеві підпільники Яків Карпук і Борис Михайловський. Антифашистські підпілля діяли в Луцьку, Володимирі-Волинському, Ковелі, Рожищах, Голобах, Торчині. Значно активізувався партизанський рух після приходу на Волинь в червні 1943 року Чернігівсько-Волинського з’єднання під командуванням Олексія Федорова. Тільки до цього з’єднання вступила майже тисяча місцевих жителів. Волинь стала справжнім партизанським краєм, а збройна боротьба набрала широкого розмаху, — відзначив у своїй промові Анатолій Француз. — В історію Другої світової війни ввійшла операція з розгрому ворожих комунікацій Ковельського залізничного вузла, під час якої було підірвано і знищено 603 гітлерівські ешелони з бойовою технікою і живою силою, що прямували в район Курської битви. Партизани вивели з ладу важливі залізничні вузли у містах Сарни, Ковель, Дубно, Рівне та інших.

Оплесками зустріли присутні виступ Христини Тимощук, яка в роки війни воювала з ворогом у партизанському загоні Дмитра Медведєва, інших промовців. Чудовий осінній день, який ветеранам подарувала природа, був наповнений багатьма приємними подіями для колишніх партизанів і підпільників. Великій групі волинян вручили ордени «За мужність» ІІІ ступеня, пам’ятні годинники від Президента України, грамоти від місцевої влади. А на завершення відбувся святковий концерт майстрів мистецтв і самодіяльних художніх колективів. Запам’ятається ветеранам і партизанський обід із кулішем і традиційними сто грамами. На згадку про цей день усі сфотографувалися з Героєм України Анатолієм Французом.

Волинська область.