Уперше за останні кілька років у Севастопольському регіоні відкрито нову сільську школу. Учні молодших класів селища Сахарна Голівка одержали прекрасний новий будинок з умовами для навчання, яких, мабуть, немає не тільки в сільських, а й у міських школах Севастополя. Нові меблі відповідають віковим стандартам, спортивний зал, їдальня, побутові кімнати у всіх класах. І головне — для кожного класу передбачено (такою самою площею) й ігрову кімнату, де під час перерви і після занять можна і кісточки розім’яти після сидіння на уроці, і в шашки пограти...

 — Дотепер не можемо повірити, — каже Тетяна Міщан, директор школи № 17, — що одержали довгоочікувану початкову школу, яка стала нашою філією. Ще торік 680 сільських дітлахів навчалися у дві зміни в приміщенні, розрахованому на 450 школярів. Додому йшли пізно, через нестачу приміщень важко було організувати заняття за інтересами. А тепер от — одна зміна і чудові умови для занять.

Кілька років педагоги просили зробити прибудову до школи. Справа зрушилася, коли за неї взявся депутат міськради Леонід Вень, не варяг, а своя людина в селищі — начальник цеху овочівництва агропромислового комплексу «Севастопольський». Не давав спокою ні міській, ні районній владі.

Але не все тут так добре: школі бракує педагогів. Із задоволенням тут приймуть на роботу викладачів інформатики, української і російської мов, біології, фізики, математики. З житлом, як і скрізь, важко.

— Якщо приїдуть молоді вчителі з інших регіонів України, місце в гуртожитку гарантуємо, — каже Тетяна Мещан. — А тим, хто старший, можу повідомити, що однокімнатна квартира в селищі Сахарна Голівка (15 км від Севастополя) коштує 4—5 тисяч умовних одиниць, у два з половиною разу дешевше, ніж у місті.

Протягом перших двох тижнів вересня в школі з’явилося ще 28 нових учнів — багато севастопольців продають дороге житло в місті і переїжджають у село, ближче до природи.

 

Севастополь.