Денне засідання 19 вересня
Проект закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення» обговорили народні депутати під час денного засідання.
Його прийняття обумовлено потребою усунути розбіжності у кваліфікації діянь, пов’язаних з перетином державного кордону. Відповідно до законопроекту до кримінальної відповідальності можна буде притягти іноземців та осіб без громадянства, які прибули в Україну на законних підставах, але потім намагалися незаконно мігрувати до інших країн.
В інших випадках іноземці, як і громадяни України, при спробі незаконного перетину державного кордону підлягатимуть адміністративній відповідальності.
Під час слухання постало чимало зауважень до законопроекту. Зокрема, не врегульовано питання повернення на батьківщину українців, що стали жертвами злочинів за кордоном. Вони зазвичай, не маючи документів, намагаються незаконно перетнути державний кордон. У такому разі люди не повинні притягатися до кримінальної або адміністративної відповідальності, — висловив упевненість Юрій Кармазін з фракції «Наша Україна». Його колега по фракції Борис Беспалий зазначив, що не слід притягувати до відповідальності людей, які потрапляють до країни у контейнерах-схованках як нелегальна робоча сила. У таких випадках нести відповідальність мають організатори та виконавці цього правопорушення. Депутат також підкреслив, що кримінальна відповідальність не повинна поширюватися на осіб, у яких скінчився законний термін перебування в Україні.
Марія Маркуш з фракції комуністів зазначила, що адміністративна відповідальність набагато оперативніша і дешевша для бюджету, ніж слідство і судовий розгляд. Адже штраф щорічно приносив би до державної казни мільйони гривень, які можна було б спрямувати на депортацію мігрантів на батьківщину. Тоді як пропонований проектом арешт чи позбавлення волі тягнуть за собою лише витрати з держбюджету.
Загалом визнавши необхідність такого закону, народні депутати запропонували розробникам, Державній прикордонній службі України, врахувати їхні пропозиції і подати законопроект на повторне перше читання.
Гарячу полеміку в сесійній залі спричинив звіт тимчасової слідчої комісії з питань вивчення ситуації, що склалася під час проведення позачергових виборів міського голови м. Мукачевого Закарпатської області. Перевіривши низку документів та заслухавши свідків, тимчасова слідча комісія дійшла висновку, що вибори відбулися з порушеннями законодавства та зловживаннями службовим становищем з боку окремих осіб з виконавчої та правоохоронної структур.
Комісія дійшла висновку про необхідність звернення до Генеральної прокуратури з вимогою провести об’єктивну перевірку всіх фактів порушень і зловживань.