Ранкове і денне засідання 17 вересня
Після оголошення запитів народних депутатів до керівників держави, міністерств, центральних установ та правоохоронних органів з проблемних питань, що накопичилися у суспільстві, Голова Верховної Ради Володимир Литвин згідно з регламентом відвів час для виступів парламентаріїв із заявами. Із шести народних депутатів, які встигли скористатися цією нормою і заявити про стурбованість становищем у сільському господарстві, в Ощадному банку України, у вивченні української мови в школах Донецька, двоє парламентаріїв — Євген Гірник від імені фракцій «Наша Україна» і Віктор Терен від БЮТ — висловили ставлення своїх фракцій до укладання договору про Єдиний економічний простір з Росією, Україною, Білоруссю, Казахстаном. Цей договір Президент Леонід Кучма має підписати сьогодні у Ялті під час зустрічі керівників держав СНД.
Заявники запевняли: якщо Верховна Рада прийме постанову, щоб утриматися від такого кроку, це дасть Президенту можливість для маневру на переговорах і «полегшить його участь». Оприлюднити протилежну точку зору представники інших фракції та народні депутати за регламентом часу вже не мали. Володимир Литвин поставив на голосування пропозицію розглянути проекти постанов ВР з Єдиного економічного простору, які вже напрацьовані.
За регламентом, як відомо, законодавчі документи ВР приймають у четвер — день голосування. Але пропозиція проголосувати це питання у середу набрала 241 голос. Це стало явним сигналом до того, що під час голосування проектів постанов опозиція програє. У цій ситуації опозиційні фракції попросили півгодинну перерву, під час якої керівники парламентських об’єднань та голови комітетів зачинилися на нараду в Голови ВР.
Після наради Володимир Литвин поінформував сесійний зал, що замість п’яти проектів постанов напрацьовано єдиний документ, погоджений з усіма фракціями. Це — заява Верховної Ради України у зв’язку з формуванням Єдиного економічного простору. В заяві підтримується укладання такого договору, який має відповідати Конституції України, її законам та міжнародним зобов’язанням.
Документ набрав 291 голос. Фракції «Наша Україна» і БЮТ не голосували.
Народні депутати перейшли до обговорення питань порядку денного.
Було обговорено проект закону «Про державну програму розвитку рибного господарства на 2003—2010 роки». З доповіддю виступив Міністр аграрної політики України Сергій Рижук. Співдоповідь зробив народний депутат Сергій Терещук.
Зазначаючи кризовий стан рибного господарства в Україні, особливо басейнів Азовського і Чорного морів, народні обранці, які виступили під час обговорення, підтримали розроблену програму та внесли чимало конкретних пропозицій для розвитку цієї галузі.
З участю Прем’єр-міністра Віктора Януковича, віце-прем’єрів та міністрів у Верховній Раді представлено проект держбюджету на 2004 рік. Доповідь зробив Перший віце-прем’єр, Міністр фінансів Микола Азаров, співдоповідь — голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Петро Порошенко.