Ранкове і денне засідання 11 вересня
День голосування розпочався з міжфракційних консультацій. Після того, як парламент затвердив постанову про порядок денний четвертої сесїі ВР, на вимогу фракцій соціалістів і БЮТ було оголошено 30-хвилинну перерву. Але цього разу йшлося не про політичні питання, а про процедурне. Лідери фракцій запропонували перенести розгляд Кримінально-процесуального кодексу та Державної програми приватизації, які були на вчорашньому порядку денному, на пізніший термін для додаткового опрацювання та узгодження.
У парламенті тривають міжфракційні та комітетські ротації. Голова ВР Володимир Литвин поінформував про вихід Кирила Поліщука з депутатської групи «Народовладдя». Парламент схвалив постанови про членство у комітетах в деяких депутатів, обраних до ВР за загальнодержавним виборчим округом після того, як ряд депутатів пішли працювати в уряд. Так, Сергій Ларін («Регіони України») працюватиме в Комітеті з питань євроінтеграції, Микола Кульчинський («Наша Україна») — в Комітеті у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, Геннадій Станецький (ППУ і «Трудова Україна») — в соціальному комітеті, Микола Чечель («Наша Україна») — в аграрному комітеті.
Нинішня осінь буде багатою на дні уряду та парламентські слухання. Так, у жовтні, на день уряду у ВР буде винесено три питання — про дотримання вимог природоохоронного законодавства, про підготовку до зими тепломереж, про концепцію міжнародного газотранспортного консорціуму України. І два питання в листопаді: про охорону культурної спадщини та пам’яток історії, про попередження смертності та інвалідності населення внаслідок серцево-судинних захворювань.
Оскільки останнім часом парламентські слухання проводять значно частіше, ніж зазвичай, члени регламентного Комітету ВР розробили проект Положення про проведення парламентських слухань. Згідно з цим документом, прийнятим за основу, парламентські слухання мають проводити не більш як один раз на місяць гласно і відкрито з прямою радіотрасляцією, а за потреби — й телетрансляцією.
Але на цій сесії парламентських слухань пройде значно більше. Їх планують з питань Держбюджету України, повернення втрачених заощаджень, проблем СНІДу та наркоманії, бездомних та безпритульних тощо.
Сесія схвалила в цілому закон про управління об’єктами державної власності та зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо штрафів за порушення пожежної безпеки.
Проект Кримінально-процесуального кодексу України відправлено на доопрацювання. А ось закон про загальнооб’язкове державне соціальне медичне страхування, який було винесено на розгляд у повторному третьому читанні, спіткала інша доля — його взагалі знято з розгляду. Основні зауваження депутатів до цього документа, який передбачав перехід до страхової медицини, зводилися до того, що не потрібно створювати ще один чиновницький апарат. До того ж представників лівих фракцій турбувало те, що закон посягає на соціальні права співгромадян.