«ІЗОЛЯЦІЯ. Платформа культурних ініціатив» 23—25 квітня проведе «Перший український літературний фестиваль в ізоляції». Його тема — «Мова і насильство». Куратор заходу — один із найвідоміших сучасних українських письменників Любко Дереш (на знімку).
Формат фестивалю передбачає безпосереднє спілкування читачів із письменниками — без жодної дистанції, навіть без допомоги модератора, а також обговорення не лише літератури, а й викликів сучасного суспільного життя та пошук відповідей на них. Захід має на меті спровокувати потужну інтелектуальну дискусію. У паралельних програмах фестивалю будуть представлені музичні і театральні перформанси, воркшопи від українських та закордонних письменників.
Серед учасників — Любко Дереш, Юрій Винничук, Ігор Козловський, Оксана Забужко, Сергій Дацюк, Василь Шкляр, Андрій Курков, Юрій Макаров, Віктор Єрофєєв, Мустафа Найєм, Микола Вересень, Марк Лівін, Володимир Єшкілєв, Ірена Карпа, Христя Венгринюк, Максим Кідрук, Платон Бєсєдін, Дмитро Стус.
Український літературний фестиваль у Донецьку — це своєрідний інтелектуальний виклик. Необхідність такого заходу в Донецьку і взагалі у східних регіонах України назріла давно, тому ініціативу ІЗОЛЯЦІЇ із проявлення нинішнього культурного життя міста і активізації його майбутніх процесів можна вважати абсолютно очікуваною. Водночас фестиваль має розвінчати багато стереотипів щодо мови, ідеології, політики і, звісно, літератури, які побутували досі в Україні, а також стати майданчиком інтелектуальної комунікації національного і міжнародного масштабу.
В країні є кілька регулярних масштабних подій, пов’язаних із книговиданням та з літературою, серед яких Львівський форум видавців, Книжковий Арсенал у Києві, поетичні фестивалі «Київські лаври» у столиці та «Merіdіan Czernowіtz» у Чернівцях. Але таке місто, як Донецьк — із майже мільйонним населенням, з великим політичним значенням для України, потужними освітніми традиціями, численними інститутами та університетами, яскравими іменами письменників, що походять звідси (Василь Стус, Іван Дзюба, Емма Андієвська, Ірен Роздобудько) — теж має бути означене на інтелектуальній мапі сучасної України власним літературним заходом.
Український літературний фестиваль у Донецьку має на меті простежити і проаналізувати процеси, які відбуваються в літературі України та у самому суспільстві. Сучасна українська література твориться різними мовами, але осмислює проблеми і виклики, котрі постають сьогодні перед суспільством усієї нашої країни, вона актуалізує у локальному контексті загальнолюдські цінності і фіксує нові межі ідентичності українця — представника українського суспільства в усьому його національному і мовному розмаїтті. Саме сучасні образотворче мистецтво, література можуть стати полем пошуку спільних цінностей і цілей, світоглядних орієнтирів, здатних піднятися над політичними розбіжностями і об’єднати українців. 
 
Вл. інф.