або Хто про це повинен дбати насамперед
За статистикою, в Україні нині близько 4 мільйонів школярів. Більш-менш здоровими, за твердженням фахівців, є лише незначна кількість із них. А переважна більшість мають різні фізичні та фізіологічні вади й відхилення. Насторожує ще й той факт, що діти стали хворіти недугами, ще вчора притаманними виключно дорослим людям. До того ж доволі небезпечними. За даними Міністерства охорони здоров’я, на початок 2013 року в нашій країні щорічно діагностується, приміром, 920—1100 нових випадків цукрового діабету 1-го типу серед дитячого населення. Дедалі поширеніші стають також серцево-судинні, онкологічні та інші підступні захворювання. Тому дедалі гучніше лунають заклики медиків, батьків, громадськості посилити увагу до школи, наблизити до неї медичну допомогу.
Хвороб удвічі більше, ніж учнів!
На Чернігівщині — 91320 школярів. Медики зафіксували в середньому на кожного з них по 2,2 хвороби! Особливо складна ситуація в районах, населення яких постраждало від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. На Семенівщині, наприклад, на кожні 1000 школярів — 3343 хвороби! На Козелеччині — 2720, Корюківщині — 2704, Городнянщині — 2400...
Зрозуміло, що за таких невтішних реалій важливо пильніше вивчати стан здоров’я дітей, дбати про профілактику захворювань. Що цього року робиться на Придесенні?
Як з’ясувалося, у кращій ситуації перебувають діти, які мешкають у містах та райцентрах. На них безпосередньо працюють в освітніх закладах 35 лікарів, 110 медсестер. У Чернігові у 34 школах є медсестри, у Ніжині їх — 11, у Прилуках — 10. Тут великі учнівські колективи, а тому й передбачені штатні одиниці медиків.
У віддаленому від райцентру на 50 кілометрів селі Косачівка навчаються 49 учнів.
— У нашому селі є медична амбулаторія, — повідомила директор місцевої школи Валентина Даниленко. — Тому школярі під пильною увагою сімейного лікаря. А поглиблений медичний огляд їх робимо в Острі, де є відповідна апаратура.
— Раніше до нашої школи приїжджали медичні бригади для медоглядів, — зазначила вчителька з Борзнянського району Наталія Омельченко. — Звісно, так було зручніше. Тепер діти їздять на медогляд у Борзну, за 35 кілометрів.
Практика виїзних медичних бригад справді в області ще існує.
— У закладах охорони здоров’я ми оглянули 64 тисячі дітей, — сказала головний педіатр області Людмила Кривець, — а безпосередньо в закладах освіти — 26351. Водночас при плюсах виїзних оглядів вони мають істотний недолік: усе-таки в лікарнях є УЗД, інша медична апаратура, за допомогою якої можна швидше виявити ту чи іншу патологію.
Нині за новими правилами медогляд необхідно проводити з батьками, оскільки останні краще знають хвороби своїх дітей, які часто соромляться ділитися наболілим. Водночас сільським школярам не завжди просто за 30—40 кілометрів дістатися до райцентру.
— У нашому районі з 24 березня почалися медичні огляди учнів, — поінформувала начальник відділу освіти Бобровицької райдержадміністрації Любов Любенко. — Є графік. І згідно з ним працюємо. Як правило, з більшості далеких сіл будемо підвозити шкільними автобусами централізовано дітей до райлікарні, дільничних медустанов.
На жаль, у багатьох населених пунктах здебільшого батьки сільських дітей займаються розв’язанням цієї невеличкої проблеми самостійно. Хоча до організації вищезгаданої справи мали б активно долучатися й місцеві господарники, сільради, райдержадміністрації.
 
Чернігівська область.