Світає. Наш рибінспекторський УАЗик тихенько під’їздить до дамби водосховища Київської ГЕС. Двоє чоловіків на березі враз неспокійно заметушилися, ховаючи під каміння сітки на кшталт «телевізор». Дідусь неподалік сховати свої спінінги з драчами (заборонена річ!) не встиг. Почалися розмови про збіг обставин, що закінчилися конфіскацією улову та риболовного знаряддя.

— Тепер не так, як раніше було, — каже заступник начальника Київської обласної інспекції рибоохорони Леонід Ющенко. — Рибінспектор не виписує штраф, а збирає речові докази і передає справу до суду. А вже суд визначає суму штрафу. До речі, можна втратити і човен, і автомобіль. Якщо суд визнає їх знаряддям браконьєрства.
А браконьєрство нині набуває для рибного господарства країни загрозливих масштабів. Тільки за нинішній нерестовий сезон, який тривав з 1 квітня по 10 червня, обласна рибінспекція зареєструвала більш як дві тисячі правопорушень, за рік же виходить до чотирьох тисяч. Браконьєрство сьогодні організовано на промисловій основі. Сучасна техніка, мобільний зв’язок, радіостанції. Не гребують такі «рибалки» нічим. Застосовують і сітки, і драчі, і остроги. Особливо небезпечні електровудки — вони вбивають не лише рибу, а й зародки в ікрі.
Справжні любителі відпочинку біля води вже знають: щоб спокійно і приємно порибалити, слід мати ліцензію  — за вилов риби тепер введено плату.
— Але особливо азартним, — зауважує Леонід Іванович, — не слід забувати, що діє цілорічна заборона (навіть якщо маєте ліцензію) на будь-який вид риболовлі в зоні Київської ГЕС, на 500 метрів вище і на п’ять кілометрів нижче греблі, під залізничним і автомобільними мостами, на території промислового господарства, де протікає річка Тетерів, місце нересту судаків, сомів, лящів, товстолобиків — майбутнього рибного запасу Дніпра. Такі заборонні місця є в кожній області.
Крім того, підкреслюють інспектори, рибалці, за постановою КМ № 32 від 19.01.1998 р.,  дозволяється виловити не більш як п’ять кілограмів риби на добу. Якщо піймаєте пудового сома - то вже ваша рибальська удача. Але якщо таких хвостів інспектори побачать три, то матимете великі неприємності.
Та не будемо про штрафи. Місць для відпочинку і доброї риболовлі в Україні багато. Тільки Українське товариство мисливців і рибалок побудувало 500 риболовно-спортивних баз: на Дніпрі, Чорному та Азовському морях, озері Світязь, на болотах у кожній області. Кияни, наприклад, можуть порибалити у так званій блакитній зоні, де в акваторії Дніпра на семи тисячах гектарів заборонено промисловий відлов риби і створено чудові умови: є будиночки готельного типу з холодильником, автостоянки, моторні і веслові човни. Навіть іноземці подають заявки. А «тихе полювання» на звичайного та дзеркального коропів славиться далеко за межами нашої країни. Звичайно, будь-кому можна спокійно порибалити з берега навіть без ліцензії, але вудкою, а не сітками, драчами, острогами чи іншим колючо-різальним знаряддям. Бо, на жаль, дедалі менше стає риби в наших водоймах. І не тільки через браконьєрство, а й через їх забруднення промисловими підприємствами. Приміром, у нашій «рибниці» — Дніпрі — дуже зменшилася кількість чехоні, майже немає линів, практично став рідкістю колись популярний серед рибалок носар.
...Люди, які пізнали радість спілкування з тихою водою на світанні, добре розуміють: не можна чинити насильства над природою. Зберегти її для наших же дітей — мрія. Але мрія досяжна.