Ранкове засідання 11 липня
Президентський і парламентський законопроекти стосовно змін до Основного Закону направлятимуть до Конституційного Суду для висновків або автори законопроектів, або Голова Верховної Ради без голосування з цього питання в парламенті. За таку постанову ВР проголосували 400 народних депутатів із 444 зареєстрованих у залі.
Крім того, парламентському Комітетові з питань правової політики доручається до 15 жовтня цього року розробити законопроект про процедуру розгляду законопроектів про зміни до Конституції.
Затим голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Георгій Крючков зачитав заяву Верховної Ради з приводу виконання американською стороною своїх зобов’язань за двосторонньою угодою про надання допомоги Україні в ліквідації стратегічної ядерної зброї. У заяві вказано, що американська сторона на порушення угоди від 25 жовтня 1993 року заявила про припинення фінансового забезпечення передбачених угодою заходів, насамперед подальших робіт зі створення на виробничому об’єднанні «Павлоградський хімічний завод» об’єкта ліквідації твердого ракетного палива. 
«Звертає на себе увагу та обставина, — йдеться в заяві, — що на цей крок американська сторона пішла після того, як в Україні було знищено всі шахтно-пускові установки, розібрані і в присутності інспекторів США ліквідовано всі елементи міжконтинентальних балістичних ракет РС-22, що підлягають заліку за Договором про стратегічні наступальні озброєння (крім корпусів ракетних двигунів)». Американська сторона, зазначено в документі, «фактично відмовилася від подальшої співпраці, від виконання своїх зобов’язань. Звернення керівників Міністерства оборони, Національного космічного агентства, представників Міністерства закордонних справ, навіть Президента України до державних органів США, на жаль, не знайшли позитивного відгуку». «На наш погляд, — йдеться в заяві, — це не узгоджується із засадами стратегічного партнерства у відносинах між Україною і США, про вірність яким не раз заявляли високопоставлені урядовці Сполучених Штатів. Зважаючи на викладене, Верховна Рада України звертається до Конгресу США із закликом вплинути на відповідні державні органи Сполучених Штатів Америки з тим, щоб раніше досягнуті домовленості у справі ліквідації стратегічного ядерної зброї були виконані».
У виступах народні депутати — перший посол України у США Олег Білорус, відомі правозахисники Борис Олійник, Левко Лук’яненко закликали колег дбати про національний інтерес, а тому рішуче засудити дії американської сторони та підтримати текст заяви. За її схвалення проголосувало 279 депутатів.
Після цього робота сесії увійшла в досить спокійне робоче русло. Так, 309 депутатів підтримали проект постанови про «День уряду» в грудні 2003 року (про соціальний захист ветеранів праці). Не було серйозних заперечень і до проекту закону про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень, проект набрав 267 голосів. Схвально (370 голосів «за») сприйнято проект закону про внесення змін до Земельного кодексу (стосовно надання та вилучення земельних ділянок), а також проект закону про внесення змін до закону «Про попереднє ув’язнення» та до Кримінально-процесуального кодексу України (друге читання).
Позиції знову розійшлися з приводу окремих положень проекту закону про рекламу. Обговорення низки поправок привело, зрештою, до консенсусу, і проект набрав 311 схвальних голосів.
Наступний проект закону — про державний (фінансовий) контроль за декларуванням доходів осіб, уповноважених на виконання функцій держави та їх витратами, — депутати заблокували. Що дало привід голові профільного комітету Володимиру Стретовичу зробити закид колегам у побоюванні стосовно несприятливого для них контролю за власними доходами.
Зате активну підтримку (аж 353 голоси) одержав проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань мисливського господарства та полювання, охорони, використання і відтворення тваринного світу. На доопрацювання та наступний повторний розгляд відправлено проекти двох законів — про охоронну діяльність та про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону «Про охоронну діяльність».
Проект закону про внесення змін до Закону «Про туризм» набрав 374 голоси. А проект закону про рентні платежі на нафту і природний газ було знято з обговорення.
Затим сесія перейшла до повторного розгляду законів з пропозиціями Президента України. Про результати їх достатньо бурхливого обговорення — у наступній подачі.