Ранкове та денне засідання 9 липня
На початку ранкового засідання народним депутатам не вдалося ухвалити жодного проекту постанови про інформацію Кабінету Міністрів України про ситуацію в агропромисловому комплексі України та загрозу продовольчій безпеці держави у зв’язку з різким зростанням цін на харчові продукти.
Після того, як пропозиція Голови Верховної Ради Володимира Литвина взяти за основу проект постанови, який одержить найбільше голосів, не знайшла необхідної підтримки, глава парламенту доручив профільному комітету підготувати спільний документ. Після чого парламентарії все-таки прислухалися до пропозиції Володимира Литвина «спрямувати роботу в конструктивне русло» і прийняти низку законопроектів.
Так, народні обранці ухвалили зміни до Закону «Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції», якими до 1 листопада цього року встановлюється нульова ставка на ввізне мито.
Народні депутати також прийняли у першому читанні проект Адміністративного процесуального кодексу, закон «Про товарну біржу», зміни до Закону «Про податок на додану вартість» (стосовно кабельно-провідникових товарів), які, за словами першого заступника голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Василя Цушка, захищатимуть національного виробника. Два законопроекти стосувалися захисту прав споживачів, які визначають порядок накладення та стягнення штрафів за реалізацію неякісної продукції. А змінами до Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», на думку голови Комітету з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка, посилюється регіональне представництво Нацради, чіткіше визначено його права та обов’язки, а також забезпечується прозора та відкрита діяльність цього органу.
Крім, того депутати ухвалили зміни до деяких законодавчих актів щодо охорони державної таємниці, митного тарифу стосовно ввізного мита на імпортний фасований чай, про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям щодо неповнолітніх дітей у сім’ях (відповідно до законопроекту для кожної дитини, в якої один або обоє батьків є інвалідами першої чи другої групи, рівень забезпечення прожиткового мінімуму збільшується на 20 відсотків). Також парламентарії прийняли постанову про інформацію Кабінету Міністрів України про перебіг виконання заходів стосовно вступу України в СОТ.
Відповідно до ухвалених змін встановлено: якщо предметом закупівлі є сільськогосподарська продукція чи продукти харчування вітчизняного виробництва, участь у тендерах можуть брати тільки вітчизняні товаровиробники та підприємства харчової або переробної промисловості.
Після перерви Голова Верховної Ради Володимир Литвин поінформував сесійну залу про зустріч з учасниками акцій протесту, які біля стін парламенту вимагали відставки міністра економіки, зменшення цін на продовольчі товари, комунальні послуги та притягти винних до відповідальності. Глава парламенту наголосив, що деякі вимоги цілком слушні, і парламент працює над відповідними законопроектами. Водночас, за його словами, вдалося досягти згоди: поспішати з відставкою урядовців не треба.
Народні обранці ухвалили закони про телекомунікації, недержавне пенсійне забезпечення (згідно з документом недержавне пенсійне забезпечення може здійснюватися пенсійними фондами та страховими організаціями, банківськими установами) та про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, який передбачає створення трирівневої системи пенсійного забезпечення. Прийнято закони і про фінансове оздоровлення підприємств вугільної промисловості, про розмежування земель державної та комунальної власності. Депутати також ухвалили низку законопроектів про перейменування та зміну меж деяких населених пунктів.