Ранкове засідання 8 липня
Спочатку сесія заслухала інформацію Кабінету Міністрів про ситуацію на продовольчому ринку України. Доповідач, віце-прем’єр-міністр Іван Кириленко, зокрема, зазначив, що ситуація досі нестабільна. Ціни на окремі види продовольчих товарів зросли за короткий час у шість-сім разів. Чому? Бо уряд, визнав І. Кириленко, вчасно не зреагував на негативні явища, не зумів оперативно ввести додаткові ресурси. Тим більше що вони були. Це, зрештою, зроблено, але з запізненням. Тож маємо те, що маємо.
Доповідач наголосив: кризова ситуація спричинена в основному штучно, бо мало місце притримування продовольчих товарів з боку реалізаторів для наживи. Сьогодні в деяких регіонах працюють спеціальні комісії. Вони встановлять, чому все це сталося за даних конкретних умов. За результатами перевірок уряд, запевнив І. Кириленко, розгляне причини і наслідки продовольчої кризи на спеціальному засіданні.
 А нині ставиться завдання — стабілізувати ситуацію, наповнити ринок продовольчими товарами й усунути цінові розбіжності, повернути ціни на попередній рівень. У більшості регіонів цього вже практично досягнуто. За рахунок того, що на ринку з’явилося достатньо борошна, макаронних виробів та цукру. Зокрема, інтервенція борошна на ринок здійснюється під особисту відповідальність місцевих керівників. Це допоможе у короткий термін стабілізувати ситуацію. У разі невиконання накреслених заходів до керівників буде вжито організаційних заходів. Іван Кириленко сказав, що урожай очікується достатній. Уряд надає кошти для закупівлі хліба в товаровиробників для створення достатніх запасів: планується створити триразовий запас продовольчого зерна, щоб унеможливити повторення нинішньої ситуації.
Доповідач зазначив, що дотації надаватимуть також на виробництво тваринницької продукції.
Головне завдання сьогодні, наголосив віце-прем’єр, —підготовка до осінньої сівби. Господарства матимуть змогу одержати банківські кредити. Можливий дефіцит посівного матеріалу уряд має намір погасити за рахунок закупівлі його в інших країнах.
І. Кириленко відповів на низку запитань депутатів. Вони стосувалися переважно одного: хто винен у створенні критичної ситуації? І чи не слід ставити питання гостріше: чому ті, з чиєї вини спричинено нинішню критичну ситуацію, не подають у відставку? Можливо, парламент у цьому мав би «допомогти» урядові? Зокрема, чомусь не вживають належних заходів також органи прокуратури.
Потім сесія приступила до розгляду основного питання дня уряду — «Про хід виконання заходів щодо вступу України до СОТ».