Ранкове і денне засідання 1 липня
Ранкова «розминка», під час якої народні обранці оголосили депутатські запити та заяви, зокрема стосовно зловживань і ажіотажу навколо підвищення цін на хліб, крупу та борошно, була досить «спекотна» і довготривала.
Лідер комуністів Петро Симоненко заявив, що істотне зниження врожаю зумовлено не погодними умовами, а є результатом «руйнівної державної політики». І як вихід з цінової кризи запропонував призупинити всі президентські реформи і накласти мораторій на підвищення цін на сільськогосподарську продукцію. Відкласти всі питання та провести термінову нараду за участю представників Верховної Ради і Кабінету Міністрів вимагали соціалісти та бютівці. Богдан Губський («Народовладдя») закликав сесійну залу найближчим часом прийняти «економічно виважене» рішення для забезпечення стабільності на ринку зерна та «упередження негативних явищ стратегічного значення». А лідер «Нашої України» Віктор Ющенко, говорячи про втрачений контроль на ринку хлібопродуктів, застеріг проти загрози дестабілізації продовольчої безпеки України. І запропонував прийняти постанову, у якій, зокрема, було б передбачено відстрочення сплати сільськогосподарськими виробниками податків, списання штрафів та пені, збільшення фінансової підтримки тощо. Іван Плющ («Демократичні ініціативи») нагадав, що за ситуацію відповідає коаліційний уряд і парламентська більшість, які вже повинні прозвітувати, «до чого вони допрацювалися». А Григорій Омельченко (БЮТ), наполягав на включенні до порядку денного цього тижня інформації Генерального прокурора України Святослава Піскуна про хід розслідування кримінальних справ стосовно вбивства журналістів Георгія Гонгадзе й Ігоря Александрова. Депутати погодилися на пропозицію Голови Верховної Ради Володимира Литвина напрацювати на нараді лідерів фракцій спільну постанову стосовно поліпшення ситуації з ціноутворенням і заслухати найближчим часом з цього питання уряд.
Гостра дискусія точилася і навколо законопроектів про акціонерні товариства, один з яких представив народний депутат Віктор Мусіяка. За його словами, в документі передбачено особливості регулювання відносин стосовно акціонерних товариств у сфері спільного інвестування, банківської та страхової діяльності, державних акціонерних товариств та холдингових компаній. Також встановлюється можливість діяльності закритих та відкритих АТ, статутний фонд, яких повинен бути не менш як 10 тисяч євро. У документі значну увагу приділено виплаті дивідендів, що допоможе уникнути можливих зловживань.
Співдоповідач, член Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Сергій Бірюк, представляючи урядовий законопроект про акціонерні товариства, зазначив, що засновниками АТ можуть бути дві та більше особи. Крім того, на момент реєстрації товариства кожен засновник повинен оплатити не менш як 50 відсотків вартості придбаних акцій. А розмір статутного фонду має становити не менш як 5 тисяч євро. Проте Комітет ВР з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій, думку якого оприлюднив Георгій Скудар, одноголосно запропонував відхилити урядовий документ (законопроект Віктора Мусіяки комітет не розглядав, оскільки, за словами доповідача, його автор пообіцяв зняти свій документ до розгляду в сесійній залі). Георгій Скудар наголосив, що ухвалення такого законопроекту призведе до «безшабашного переділу» компаній і економічних втрат. У тому, що такі законопроекти прийматися не можуть, переконаний і комуніст Володимир Єщенко. А Юрій Кармазін охарактеризував документи як «надзвичайно сірі», що не забезпечують охорони державних інтересів. Думку Сергія Матвієнкова («Європейський вибір») стосовно того, що законопроект спрямований на вторинний переділ власності і захищатиме інтереси «крупного монополіста і мафії», підтримала і голова Спеціальної контрольної комісії ВР з питань приватизацїії Валентина Семенюк. Вона наголосила, що документ про акціонерні товариства потрібен, але в ньому треба чіткіше виписати повноваження держави.
Серед низки документів народні депутати розглянули законопроекти про внутрішні води, територіальне море та прилеглу зону України, а також зміни до закону про лізинг.
На початку ранкового засідання новий парламентарій Микола Кульчинський, обраний в багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі від блоку «Наша Україна», склав присягу.