На сесії Сумської обласної ради «заштормило» після того, як її голова Микола Клочко «з голосу» доповнив порядок денний питанням про обрання першого заступника очільника облради, «ненав’язливо» назвавши при цьому також ім’я кандидата.

У голові відразу промайнула думка: невже знову повторення безальтернативних «граблів» десятирічної давності? Адже саме так — безальтернативно, після тодішнього Майдану, помаранчеві обрали головою керівника облради. Причому так старалися, що навіть заблокували внесення до списку альтернативного кандидата. Тоді вони таки посадили у крісло голови свого ставленика, а за півтора-два роки не знали, як його позбутися. До речі, свого часу «Голос України» цій боротьбі політичних «умів» присвятив серію публікацій.

Депутат Олег Бояринцев заявив: «Хоча б для вигляду запропоновану кандидатуру узгодили у фракціях чи погоджувальній раді, не кажучи вже про її публічне обговорення».

І хоча репліка Бояринцева була схвалена більшою кількістю присутніх депутатів, голова облради, наче той вершник, якого жодні перешкоди не виб’ють з сідла, і далі продовжував «узгоджувати» порядок денний сесії.

Удруге М. Клочко виявив характер під час розгляду питання про зняття з посади завідувача однієї з сумських комунальних аптек. Попри те, що перед голосуванням кілька депутатів намагалися захистити опального керівника, пан Клочко гнув свою лінію, та ще й спробував задавити присутніх своїм авторитетом, заявивши вголос, мовляв, підтримаєте пропозицію, я в боргу не залишусь. Однак більшість депутатів не захотіли мати голову облради своїм «боржником» і не піддалися на умовляння. Та «шеф» ніяк не хотів змиритися з поразкою, тож «пошепки» (цей шепіт було чути на всю сесійну залу. — Авт.) намовляв ведучого сесії повторно винести на голосування це питання. І, зрештою, знову опинився у прольоті.

Так кострубато і з вихилясами та репліками обурених «новою демократією» обранців, сесія котилася до обрання заступника. Дещо оживив її депутат-мажоритарник Валерій Волков, який виступив зі зверненням. Його суть: серед українців знову зростає невдоволення владою, кулуарним призначенням посадових осіб в регіонах. До речі, це депутатське звернення було надруковане у «Голосі України» 12 березня. Депутати вперше, практично одноголосно, підтримали пропозицію колеги спрямувати звернення місцевим радам в усі регіони України, з вимогою до владних структур зробити дії влади всіх рівнів прозорими, а також добитися максимального розширення повноважень органів місцевого самоврядування.

Думалося, що після ухвалення резолюції за депутатським зверненням керівництво області переформатує власну свідомість і скасує рішення щодо безальтернативних виборів першого заступника голови Сумської облради. Не переформатувало.

На знак протесту третина присутніх депутатів покинули сесію, і кандидат, не набравши належної кількості голосів, пролетів разом із покровителями повз керівне крісло, мов фанера над Парижем.

Сама сесія перетворилася на справжній цирк. Дійсними керівниками засідання була група «авторитетів» з п’яти-шести чоловік на чолі з 35-річним лідером із ланцюгом на шиї завтовшки з палець та сонцезахисними окулярами на лобі. Вони і правили бал, безцеремонно дефілюючи через залу до президії сесії для... «надання політичних консультацій пану Клочку», — як висловився один з депутатів. Коли його колега Володимир Токар зажадав від голови облради «припинити цю клоунаду», пан Клочко і бровою не повів. Зате відреагував тіньовий «референт», який на всю залу «запросив» обуреного депутата «вийти на розмову»...

Ось такий він нині, політичний спектр на Сумщині.

Сумська область. 

 

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.