Ранкове і денне засідання 23 травня
З інформацією про ситуацію на Чорнобильській АЕС та 30-кілометровій зоні виступив Міністр з надзвичайних ситуацій Георгій Рева. Він спростував чутки про викиди на ЧАЕС та підвищення радіаційного фону. Міністр, зокрема, звернув увагу на те, що ведеться постійний моніторинг ситуації в 30-кілометровій зоні. Дані досліджень щоденно з’являються в Інтернеті на сайті адміністрації зони. Г. Рева навів такі цифри: у Чорнобилі рівень радіації становить 40 мілірентген на годину за максимального 80, у Прип’яті — 83 за рівня 120 мілірентген на годину. Від також повідомив, що тривають роботи на об’єкті «Укриття», щоб убезпечити людей і довкілля. Тим паче, як зауважив у своєму виступі народний депутат Ігор Юхновський, у зруйнованому реакторі відбуваються деякі небезпечні процеси. Народні обранці запропонували міністерству оперативно реагувати на появу таких чуток і роз’яснювати громадянам, що відбувається на ЧАЕС.
Майже три відсотки ефірного часу Національна телекомпанія виділяє на висвітлення діяльності парламенту, що відповідає вимогам законодавства. Таку цифру навів президент НТКУ Олександр Савенко, звітуючи про хід виконання постанови «Про порядок висвітлення роботи третьої сесії Верховної Ради України четвертого скликання». Водночас Олександр Савенко звернув увагу на те, що на висвітлення діяльності інших гілок влади витрачається значно менше ефірного часу.
Президент НТКУ приділив увагу постанові, яку прийняли народні депутати 20 лютого цього року. Він, зокрема, попросив уточнити концепцію передач. Олександр Савенко з болем зауважив: «Національний телеканал розірваний». На суперечливості правового поля у висвітленні діяльності гілок влади наголосив у своєму звіті голова Державного комітету з питань інформаційної політики телебачення і радіомовлення Іван Чиж.
Голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики Микола Томенко піддав критиці звіти обох керівників. Передусім, на його думку, треба не скаржитися на недосконалість і суперечливість правового поля, а виконувати закони. Він зазначив, що у той час, на який претендували народні обранці, виходять і підготовлені приватними телекомпаніями передачі «Саме той» та «Вісті». Микола Томенко розкритикував представників парламентської більшості стосовно блокування роботи над законом про створення на базі Національної телекомпанії громадського телебачення. Голова профільного комітету вважає: перехід до такого телебачення дасть змогу розв’язати чимало проблем, пов’язаних із висвітленням діяльності законодавців, передусім опозиційних.
Його думку продовжив у своєму виступі народний депутат Володимир Черняк, який вважає: шельмування парламенту — шельмування демократії. Чимало критичних слів на адресу Національної телекомпанії пролунало у виступах народних обранців Юрія Кармазіна та Сергія Гмирі.
На початку ранкового засідання головуючий повідомив про входження народних депутатів В. Онопенка та С. Слабенка у фракцію «Регіони України». Однак обидва законодавці повідомили, що це сталося «через технічний збій».
На сесії також було розглянуто низку законопроектів.