Вечірнє засідання 22 травня
Верховна Рада затвердила зміни до закону про Державний бюджет України на 2003 рік та до деяких законів із питань оподаткування, збільшивши доходи та видатки бюджету майже на 3 мільярди гривень. Доходну частину бюджету затверджено розміром 52, 9 млрд. грн., видаткову — 54,9 млрд. грн., дефіцит бюджету збережено на рівні 2,03 млрд. грн. Згідно з прийнятим законом, з 1 травня цього року відновлюється співвідношення в оплаті праці в бюджетній сфері, виходячи з розміру мінімальної зарплати в 165 гривень, а з 1 липня — виходячи з розміру в 186 гривень. А до 237 гривень мінімальна зарплата зросте не з 1 липня, як планувалося раніше, а з 1 грудня цього року. За таке рішення проголосували 276 народних депутатів. Законопроект також встановлює, що підприємства з видобутку природного газу та газового конденсату, нафти вносять до державного бюджету рентну плату за товарний природний газ розміром 30,6 грн. за тисячу кубометрів, за нафту —160 грн. за тонну, за газоконденсат — 104,4 грн. за тонну.
Доповідаючи про зміни до бюджету, голова бюджетного комітету ВР Петро Порошенко (фракція «Наша Україна») сказав, що фахівці парламенту віднайшли ресурс для виконання закону про підвищення мінімальної зарплати з 1 січня цього року — до 185 гривень, а з 1 липня — до 237. Однак через несприятливі кліматичні умови державних дотацій потребує аграрний сектор економіки, тож підвищення мінімальної зарплати доведеться перенести на пізніший строк. Підготовлений до другого читання варіант змін до бюджету став компромісом між депутатами та урядом.
У цілому також було прийнято зміни до статті 12 Закону «Про телебачення і радіомовлення» про грошові надходження від реклами, схвалено за основу і відправлено на доопрацювання законопроекти про внесення змін до Закону «Про відпустки», яким дозволяється отримати відпустку з догляду за дитиною чоловікам, які усиновили дітей чи виховують їх самі; закон про порядок звернення (відчуження) приватного майна; зміни до Закону «Про пенсійне забезпечення» стосовно пенсій працівникам металургійних підприємств, а також деякі інші попередньо обговорені законопроекти.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив про входження позафракційних депутатів Олега Беспалова та Петра Димінського до фракції «Регіони України». Отже, ця фракція нині налічує 46 парламентаріїв.