Ранкове і денне засідання 21 травня
Безсумнівно, що «центровим», висловлюючись мовою спортсменів, і довгоочікуваним винесеним на розгляд питанням порядку денного був проект Кримінально-процесуального кодексу України. Воно й зрозуміло, адже живемо, як зауважували народні депутати, за латаним-перелатаним КПК 1960 року. Новий проект повний новацій. Серед них — принцип змагальності учасників процесу, рівності у правах підсудного, прокурора, захисника. Автори проекту пропонують запровадити інститут слідчого-судді. Він опікуватиметься контролем за досудовим слідством, санкціями на арешт, виїмку документів, проникнення до житла, скаргами на процесуальні дії дізнавача і слідчого з правоохоронних структур.
Пропонується до вже відомих запобіжних заходів додати нові — домашній арешт, передачу під нагляд міліції, усунення від посади. 
Найнеординарнішою вважається пропозиція запровадити суд присяжних. 
Парламентарії допитувалися, за яким принципом формуватиметься суд присяжних, як прийматиме рішення — простою більшістю голосів чи одностайно. 
Не менш дискусійною виявилася і пропозиція про спрощений судовий розгляд, який застосовується в разі добровільного і очевидного визнання підсудним своєї вини (у цьому разі підсудний «зменшує» сам собі термін покарання). Народні депутати звертали увагу на недоцільність такої норми, нагадували про часи репресій, де визнання вини підсудним було головним доказом проти нього (а що у наш час важить таке визнання, коли, перефразовуючи класика, «биття визначає зізнання»).
Загалом новий проект КПК складається з 62 глав і 699 статей. Саме цей документ вважається найбільш прохідним, якщо уряд погодиться зняти свій, про що вже є певні домовленості.
Парламентарії також розглянули проект закону про загальнодержавну програму технічного переоснащення державної воєнізованої гірничорятувальної служби, оголосили депутатські заяви. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять журналіста Георгія Гонгадзе, чергова річниця з дня народження якого виповнилася цього дня.
Парламентарії розглянули зміни до Закону «Про Конституційний Суд України», якими передбачено ліквідувати прогалину в законодавстві стосовно визначення терміну винесення КС ухвали про відкриття конституційного провадження (щоб це робити не пізніше одного місяця з дня надходження подання чи звернення). За скороченою процедурою депутати розглянули низку інших законопроектів, зокрема зміни до Земельного кодексу і закону про місцеве самоврядування, які стосуються спрощення процедури вилучення чи надання земельних ділянок та видачі свідоцтв про право власності.