Вечірнє засідання 15 травня

Верховна Рада не змогла обрати Уповноваженого з прав людини. За нинішнього Омбудсмана Ніну Карпачову, котра одна претендувала на цю посаду, віддали голоси лише 208 народних обранців. Н. Карпачова відзначила, що за нинішньої жорсткої поляризації парламенту проходження будь-якої кандидатури з першого разу неможливе. «Питання про Уповноваженого заполітизували, хоча ця посада не є політичною», — сказала Н. Карпачова. Вона виконуватиме свої обов’язки до обрання нового омбудсмана. Профільний парламентський Комітет із питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, за словами його голови Геннадія Удовенка, повторно збиратиме депутатські підписи для висунення на посаду Уповноваженого Ніну Карпачову. Однак очікується, що в другому турі виборів омбудсмана з’являться вже й інші претенденти на цю посаду.
Потім Верховна Рада продемонструвала, що вона таки вміє злагоджено працювати. Парламент схвалив за основу урядовий проект змін до закону про Державний бюджет України на 2003 рік та до деяких законів із питань оподаткування, ратифікував Європейську хартію регіональних мов або мов меншин, чим виконав іще одне зобов’язання нашої держави перед Радою Європи. Згідно зі схваленим законом, положення хартії застосовуватимуться до мов таких національних меншин України: білоруської, болгарської, гагаузької, грецької, єврейської, кримськотатарської, молдавської, німецької, польської, російської, румунської, словацької та угорської. Парламент також прийняв зміни до закону про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту, яким розширив перелік осіб, які належать до інвалідів війни. Зокрема, до категорії інвалідів війни, згідно зі схваленим законом, зараховано військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів МВС та КДБ колишнього СРСР, МВС України та СБУ, а також інших військових формувань, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії чи захворювання, отриманих під час виконання службових обов’язків, а також неповнолітніх в’язнів фашистських концтаборів. Закон також передбачає надати статус інвалідів війни учасникам бойових дій під час Великої Вітчизняної війни, які стали інвалідами внаслідок загального захворювання. Нагадаємо, що цей закон, як і решта, що схвалено парламентом, набере чинності після його підписання Президентом України.
Сесія також схвалила постанови про стан і перспективи депресивних районів, міст і селищ України, за підсумками парламентських слухань про стан підготовки України до вступу до СОТ, про фінанси і банківську діяльність, про досвід подолання наслідків чорнобильської катастрофи та інші. Загалом у день прийняття рішень було розглянуто 164 законопроекти, з яких 34 прийнято в цілому.