Виїзна нарада Кабінету Міністрів України за участю голів облдержадміністрацій, науковців та народних депутатів, присвячена проблемам вітчизняного агропромислового комплексу, відбулася напередодні травневих свят у Кіровограді.
На прес-конференції Прем’єр-міністр Віктор Янукович пояснив, що Кіровоградщину обрано не випадково: 47 відсотків економіки області — це сільгоспвиробництво.
Основну увагу на нараді приділяли кризовому становищу, в якому опинився агропромисловий комплекс через вимерзання озимих культур. Констатувалося, що справдилися найгірші прогнози: у країні загинуло 3,1 мільйона гектарів озимих, у тому числі 2,6 мільйона гектарів пшениці.
На Кіровоградщині ситуацію на полях в офіційних кабінетах характеризують як надзвичайну. Начальник головного управління сільського господарства і продовольства облдержадміністрації Юрій Литвин напередодні, у виступі на позачерговому пленарному засіданні сесії обласної ради, розвіяв останні ілюзії щодо майбутнього врожаю.
Із 465,5 тисячі гектарів озимих через зимові морози та весняні суховії виживе не більш як половина. Середній урожай становитиме близько 15 центнерів з гектара. Отже, Кіровоградщина матиме лише 260 — 300 тисяч тонн зерна, в шість разів менше, ніж торік. Цього не вистачить і на власні потреби: насіння, продовольчі запаси, плату за працю, розрахунки за оренду землі з селянами...
Для успішного проведення весняних польових робіт, які через погодні умови затрималися на 15 — 20 днів, депутати вирішили звернутися по кредит до банку, віддавши під заставу п’ять адміністративних будинків в обласному центрі.
Щоправда, в декого з них виникли резонні запитання: чому будинки пропонуються за балансовою, а не експертною вартістю, і чи варто їх заставляти, коли, схоже, кредит повернуто не буде?.. Однак основна частина народних обранців не дуже переймалася будівлями комунальної власності. Поговоривши, депутати майже одноголосно (один — проти, один — утримався) проголосували за запропонований проект рішення.
Тож нинішній рік для Кіровоградщини швидше  за все обернеться не лише неврожаєм. Ризикують також залишитися без даху над головою чимало державних служб і приватних структур, які орендують приміщення у згаданих будівлях. Серед них — обласний бібколектор, контрольно-ревізійне управління, будинок побуту «Інгул» тощо...
Важко сказати, яким чином проведена виїзна нарада вплине на стан вітчизняного АПК, але кіровоградці від візиту високих гостей уже відчули істотну користь: за кілька днів в обласному центрі навели майже зразковий порядок, відремонтували навіть деякі основні транспортні магістралі міста, чого не робилося вже кілька років.
 
Кіровоградська область.